Argila

797

argila 1Argila a fost folosită ca agent terapeutic încă din cele mai vechi timpuri. Scrieri vechi atestă că acest produs natural era folosit în tratamentul diferitelor inflamaţii interne, în infecţii şi arsuri ale pielii, în abcese, în diverse stări de rău ale tubului digestiv şi chiar în sifilis.

Proprietăţile argilei
Nu este deloc exagerat să se afirme că argila este un panaceu universal. Bogată în minerale naturale precum: calciu, fier, magneziu, aluminiu, siliciu, sodiu şi potasiu, argila este folosită ca remediu în foarte multe afecţiuni. Iată câteva dintre proprietăţile de bază ale argilei:
– este un bun cicatrizant
– restabileşte echilibrul acido-bazic al organismului, remineralizându-l şi stimulând activitatea glandelor endocrine
– este dezinfectantă, bactericidă şi antiseptică
– este remineralizantă, vitalizantă şi tonifiantă
– este antitoxică şi degresantă.
Cum se foloseşte argila
Argila se prezintă pisată sau sub formă de pulbere albă, verde, roşie, galbenă şi gri. Cura internă presupune consumul zilnic de apă argiloasă. Într-un pahar cu apă se pune o lingură de argilă pulbere sau pisată şi se lasă timp de 12 ore. Amestecul se poate pregăti seara şi consuma a doua zi de dimineaţa. Pentru a da efectele dorite, cura se ţine timp de trei săptămâni. În prima săptămână se bea apa de deasupra sedimentului, dimineaţa, pe nemâncate. Într-a doua şi a treia săptămână, se bea tot conţinutul paharului, bine amestecat. Argila poate fi folosită şi ca tratament extern sub formă de cataplasme.
Cataplasme cu argilă
Catapalsmele cu argilă se prepară cu puţin timp înainte de folosire. Într-un vas de lemn sau de porţelan se pune argila pisată sau pulberea peste care se toarnă apa, până ce se depăşeşte cu cel mult un centimetru stratul de argilă. Compoziţia se amestecă bine până când se realizează o pastă omogenă. Cataplasma se aplică pe locurile bolnave şi se ţine 2-3 ore. În funcţie de gravitatea bolii, cataplasmele se aplică de 1-3 ori pe zi. Cataplasmele cu argilă nu au numai un rol cicatrizant, dar şi de revitalizare a organelor interne deasupra cărora se aplică.
Tratamente naturiste cu argilă
Tratamentele naturiste cu argilă dau rezultate în tratarea unui număr mare de afecţiuni, spun specialiştii. Pentru a te vindeca de o anumită afecţiune trebuie însă să ştii cum să foloseşti argila. Îţi prezentăm o listă de boli care pot fi tratate prin tratamente naturiste cu argilă:
– insuficienţa hepatică şi biliară poate fi vindecată dacă se aplică pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi
– gastroduodenita şi ulcerul beneficiază de cure constând din ingerarea cu 1 oră înainte de principalele mese, a unui pahar de apă călduţă în care s-a dizolvat o linguriţă rasă de argilă
– colicele nefretice, litiazice beneficiază de ingerarea unui pahar de apă argiloasă, băută dimineaţa pe nemâncate şi de aplicarea de cataplasme pe ariile renale,în cursul după-amiezii.
– nevrozele şi depresiile sunt atenuate în evoluţia lor prin aplicaţii pe ceafă, frunte şi pe coloană a cataplasmelor calde
– în cazul artritelor, dar în afara crizelor dureroase acute, se aplică 3 cataplasme pe zi, de preferinţă calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apă argiloasă, băut dimineaţa pe stomacul gol, iar un altul băut cu 1 oră înainte de cină.
– în migrenă se atenuează durerile prin aplicarea unei cataplasme reci pe frunte şi ceafă
– în caz de bronşite se recomandă alternanţa de cataplasme reci aplicate pe piept şi pe spate
– în guturai şi sinuzită se va inspira apa argiloasă pe nări
– în caz de amigdalită şi bronşită se va folosi apa argiloasă sub formă de gargară.
– în sciatică se aplică pe spate 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se ţin 3-4 ore
– în caz de arsuri se aplică pe un tifon fin, cataplasme groase de argilă rece, timp de 1 oră.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here