Adrian Cioroianu, invitat de onoare la Colocviile CNTV

919

Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din judeţul Gorj, a organizat vineri prima ediţie a „Colocviilor CNTV”, eveniment la care a participat, ca şi invitat de onoare, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti şi fost ministru de Externe. Acesta a răspuns la întrebările ce i-au fost adresate de către elevii unităţii de învăţământ şi a participat la redeschiderea muzeului Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”.

cioroianu (1)“Istoria între adevăr şi poveste” – aceasta a fost tema acestei prime ediţii a “Colocviilor CNTV”, acţiune ce se înscrie într-o serie de manifestări care vor marca împlinirea, anul viitor, a 125 de ani de la înfiinţarea colegiului târgujian. Evenimentul s-a desfăşurat în amfiteatrul unităţii de învăţământ, unde, timp de câteva zeci de minute, o parte dintre elevi au avut ocazia de a-i adresa istoricului Adrian Cioroianu, invitat de onoare la această manifestare, o serie de întrebări. “Credeţi că Bucureştiul poate redeveni Micul Paris?”, “Credeţi că afirmaţia «Istoria este scrisă de învingători» este adevărată?”, “Credeţi că România, ca stat membru NATO, poate fi atacată de Rusia?”, “Dacă ar fi să alegeţi un moment al istorie românilor şi să îl transpuneţi în benzi desenate, care ar fi acela şi de ce? Vedeţi istoria ca pe o bandă desenată nesfârşită?” sau “Cum comentaţi evenimentele de la 25 decembrie 1989? Vă imaginaţi un alt sfârşit?” – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care istoricul a trebuit să răspundă în timpul dialogului purtat cu elevii, întrebări cărora a încercat să le răspundă cu sinceritate.

cioroianu (2)“Totdeauna întrebările tinerilor te pun în dificultate, pentru că ei sunt cei mai exigenţi. (…) Am avantajul că măcar, asta făcând toată ziua, sunt oarecum pregătit şi să zicem că mi-am dat seama că cea mai bună armă în orice dispută cu ei e sinceritatea; noi avem datoria să fim sinceri, să nu le spunem bazaconii, să nu le promitem lucruri pe care nu o să le găsească în viaţă şi să le dăm o imagine despre ceea ce însemnă şi frumuseţea, dar şi dificultatea vieţii. Cred că avem datoria să fim cu ei foarte sinceri. Asta am încercat să fac aici”, a spus Adrian Cioroianu. Acesta a declarat că a fost plăcut impresionat de ceea ce a găsit la CNTV, de elevii acestui liceu, dar şi de cadrele didactice. “Întotdeauna sunt impresionat când intru într-un liceu bun. Având această mândrie de a fi eu însumi produsul unui liceu bun din Craiova, întotdeauna sunt impresionat şi emoţionat când văd profesorii şi elevii unui colegiu naţional cu o asemenea tradiţie. Noi, oltenii, nu agreăm, întotdeana, să fim pe locul doi, drept pentru care intrarea în astfel de licee de tradiţie care au făcut gloria învăţământului oltenesc cred că ar fi emoţionantă şi impresionantă pentru oricine”, a mai spus Adrian Cioroianu.

cioroianu (3)Muzeul CNTV, redeschis
Tot vineri, a avut loc şi redeschiderea muzeului Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”, precum şi prezentarea unei colecţii de înscrisuri, fotografii şi documente care reflectă istoria instituţiei de învăţământ. “Muzeul datează din 1990. Avem foarte multe piese de valoare. Din păcate, nu am avut suficient spaţiu pentru a le expune pe toate. Printre cele mai valoroase exponate se numără revista «Amicul, tinerii mei», o colecţie parţială, nu totală, dar avem marea mândrie de a vă spune că este prima revistă şcolară din România. (…) Ne mândrim foarte tare cu câteva exponate rămase să sfideze trecerea timpului de la fosta şcoală ceramică, ce a funcţionat vreme de cinci ani, la începutul secolului XX, pe lângă Gimnaziul Real “Tudor Vladimirescu”. (…) Avem, de asemenea, câteva colecţii de carte rară, Enciclopedia Franceză în totalitate, avem cărţi foarte valoroase legate de activitatea ştiinţifică a unor profesori ai şcolii, cum ar fi profesorul Popescu-Voiteşti”, a declarat Maria Cochină, profesor de istorie la CNTV. Panglica inaugurală a muzeului a fost tăiată de Adrian Cioroianu şi de către reprezentanţii colegiului. “Muzeele au rolul, printre altele, de a le da elevilor ideea de tradiţie. (…) Muzeul, sugerându-le tinerilor câte se pot întâmpla într-o sută de ani de istorie, le dă o imagine despre ce au făcut generaţiile dinaintea noastră, despre ce ar trebui să ducă mai departe.
cioroianu (4)Cred că mai contribuie la consolidarea unei identităţi şi a unei mândrii locale pentru că ei o să termine colegiul şi o să-şi dea seama ce şcoală bună au făcut; îşi vor aduce aminte ce liceu bun au terminat, ce profesori au avut şi, printre altele, ce muzeu era acolo, într-o sală din această clădire”, a mai spus Adrian Cioroianu. Fostul ministru de Externe a avut apoi, la ora 16:00, la Biblioteca Judeţeană “Christian Tell” din Târgu-Jiu, o dublă lansare de carte: “Cea mai frumoasă poveste” şi “Adulter cu smochine şi pescăruşi”, publicate la Editura “Curtea Veche”.
Roxana Lupu

cioroianu (5)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here