Finanțare asigurată pentru modernizarea Liceului Bârsești

806

AFIR a finalizat prima etapă care va asigura transformarea liceelor agricole în centre de excelență, publicând Lista inițială a proiectelor admise/respinse în urma evaluării eligibilității solicitanților și a proiectelor pentru apelul de cerere de proiecte prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol”.

Pe lista unităților de învățământ cu profil agricol din țară, 62 au fost declarate eligibile a primi fonduri europene, aici regăsindu-se o singură unitate de învățământ din județul Gorj, fiind vorba despre Liceul Tehnologic Bârsești din municipiul Târgu Jiu. Astfel, această unitate de învățământ din județul nostru va primi finanțare prin PNRR pentru îmbunătățirea infrastructurii.
Măsura este coordonată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. ,,După o evaluare riguroasă, din cele 76 de proiecte depuse, 62 au fost declarate eligibile, marcând un pas important către modernizarea infrastructurii liceelor agricole. Însă, 14 proiecte au fost neeligibile, ilustrând necesitatea unei planificări și a unei pregătiri minuțioase a cererilor de finanțare prin includerea tuturor documentelor solicitate. Alocarea financiară generoasă de 43 de milioane de euro, din PNRR, va susține transformarea liceelor cu profil preponderent agricol în instituții eficiente care pot asigura formarea unor specialiști adaptați rigorilor tehnologiilor moderne. Fiecare proiect poate beneficia de o finanțare maximă de 650.000 de euro, acoperind 100% din cheltuielile eligibile”, au transmis reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Scopul acestei linii de finanțare îl reprezintă creșterea atractivității învățământului profesional agricol, prin finanțarea îmbunătățirii infrastructurii și dotării cu materiale didactice specifice pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori și a salariaților în domeniile agriculturii și a celor conexe acesteia. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele și dotările, respectiv, infrastructura educațională, constituie elemente vitale ale mediilor de învățare din școli, deoarece are efecte asupra îmbunătățirii predării, a rezultatelor școlare ale elevilor și asupra reducerii abandonului școlar. În vederea încheierii cu succes a investiției, AFIR a precizat faptul că formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educației.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here