La Complexul Energetic Oltenia au început concedierile! Zeci de oameni, în greva foamei – Nu li s-au mai prelungit contractele de muncă

1010

* Politicieni din Gorj: Ministrul Energiei Sebastian Burduja tolerează abuzurile din CEO; Compania trebuie să funcționeze până în 2032 și nu până în 2026; E criză de personal crâncenă la CEO. Este un abuz al actualei conduceri!

Câteva zeci de angajați ai CEO, cărora nu li s-au prelungit contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată, fiind practic concediați începând cu data de ieri, 1 iulie, au intrat în greva foamei.
Problema este că șefii companiei au lăsat pe drumuri 124 de oameni, parte dintre aceștia acuzând că nu au avut abateri disciplinare sau absențe nemotivate, nefiind justificată în niciun fel neprelungirea contractelor lor de muncă. Ieri, în jur de 30 de foști salariați, dintre cei 124, au mers la sediul CEO din Târgu Jiu, protestând pentru nedreptățile care li s-au făcut, intrând în greva foamei.

După alegeri, CEO rămâne cu 4.500 de angajați
Deputatul de Gorj, președinte al USR Gorj, Radu Miruță, l-a întrebat pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja care sunt criteriile care au stat la baza celor 124 de disponibilizări:
,,Prin intermediul Parlamentului, i-am trimis astăzi o adresa dlui ministru Burduja, cel care știe și tolerează neregulile de la CE Oltenia. Cei din PNL, cu șeful lor Ciolacu de la PSD, trebuie să ne spună clar pe ce criterii dau oamenii afară de la CEO și să răspundă rapid pentru aceste abuzuri! În nemernicia lor de a lua voturi pe tragedia altor familii lăsate pe drumuri, după ce au supt ilegal bani din compania asta pe care astfel conducând-o au dus-o în gard, acum trec la o altă verisiune a nemerniciei: dau afară oamenii care între timp au devenit ai nimănui.
Au aruncat în spațiul public niște așa zise criterii, dar care înțeleg că nu sunt respectate fiindcă în funcție de cine al cui este, dau afară oameni care nu au avut nicio abatere disciplinară, nicio zi de concediu medical. Păcatul lor este că nu mai pupă inelul PNL, ori verighetă PSD. Ori că s-a consumat ceea ce au cotizat la început.
Compania asta are viitor! Le cer domnilor Iordache și Weber să solicite partidelor din care fac parte, adică PNL și respectiv PSD să adopte proiectul meu de lege care interzice închiderea capacităților de producție a energiei electrice pe baza de cărbune, până nu este pus înainte altceva în schimb! (…)
CEO are nevoie de tratament de scos politicul afară din decizie, nu de minciună până la alegerile parlamentare, după care, din 2025, să dea 2500 de oameni afară.
Pentru că asta au votat și PSD și PNL: ca imediat după alegerile din iarnă, să rămână în CEO doar 4500 de oameni”, a declarat parlamentarul.

Senatorul Rujan: Ce au de gând să facă ei în perioada următoare? Nimeni nu știe
Un alt parlamentar, senatorul PSD Cristi Rujan a declarat că CE Oltenia este un fel de stat în stat. Acesta a criticat lipsa de transparență a șefilor CEO.
„Suntem în situația în care nici eu și nici dumneavoastră, nici toți angajații Complexului Energetic Oltenia nu avem aceste elemente generate din comunicarea cu managementul CE Oltenia, pentru a ști ce au de gând să facă ei în perioada următoare, până în 2026. Ce vor să facă pentru că există acele termene. Inițiativa trebuie să vină de la cine are nevoie. Trebuie să poarte discuții și apoi să vină cu propuneri. Ministerul Energiei să analizeze și să poarte discuții și să accepte acele măsuri propuse de CEO, dar cine să le propună dacă ei manageriază compania. Ei trebuie să se adreseze cu înscrisuri în care să prezinte evoluția pozitivă, negativă, sincopele, discuțiile cu sindicatele și împreună să vină cu setul de măsuri pe care să-l supună avizării sau aprobării Ministerului Energiei”, a declarat Rujan.
„Nu s-a făcut nimic legat de noile investiții, parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale. Întârzierea este de cel puțin 2 ani, cred. Trebuie să se prelungească activitatea grupurilor pe bază de cărbune.
Vom face demersuri, eu cu domnul președinte Weber, să vedem ce măsuri se iau pentru prelungirea termenelor din planul de restructurare. Compania trebuie să funcționeze până în 2032 și nu până în 2026. Cel mai probabil, este nevoie și de o revizuire a Green Deal la nivel european”, a mai declarat Cristi Rujan, în presa locală.

Cei care protestează spun că nici măcar concediile de odihnă din ultimii doi ani, de când au fost angajați, nu au putut să și le ia, din cauza lipsei acute de personal în cariere și termocentrale.

Lider de partid: ,,Oamenii au fost pedepsiți”
Un lider de partid, Dumitru Miroiu (PUSL Gorj): ,,Suntem alături de cei 124 de salariați, angajați pe perioadă determinată la CE Oltenia, care au fost pedepsiți – nimeni nu știe de ce – prin neprelungirea contractelor de muncă.
Dezavuăm practica actualei conduceri de a angaja, pe de-o parte, niște salariați, dar concedierea altora, care nu au nicio vină.
Deși conducerea CE Oltenia a-ncercat inventarea unei justificări anemice a expulzării celor 124 de salariați, realitatea nu confirmă justificările, astfel încât conducerea CEO comite niște abuzuri neprelungind contractele celor 124 de salariați, în vreme ce criza de personal este crâncenă. Ne gândim dacă nu care cumva și actuala conducere a fost pusă la cârma CEO ca să îngroape acest pilon principal al energeticii românești, momentan prin eliminarea de personal. Afară cu politica partizană din CE Oltenia! Toate intervențiile politice făcute de către niște oportuniști cu carnet de partid aflat la guvernare nu au făcut altceva decât SĂ DĂRÂME bijuteria numărul 1 a coroanei economiei românești! Afară cu politica partizană din CE Oltenia!”, a declarat liderul.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Referitor la CEO, ar trebui chestionat SRI-ul(roman , american etc.) care se ocupa de ingroparea tarii!Toate conducerile ultimilor 20 de ani din aceasta societate au avut girul si impunerea oamenilor devotati acestei actiuni. Ce ziceti tovarasilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here