Se poate trata depresia?

1495

Depresia este una din cele mai frecvente afecțiuni ale timpurilor noastre. În primul rând, o persoană care suferă de depresie necesită o evaluare clinică, atât din punct de vedere al sănătății mentale, cât și din punct de vedere al sănătății fizice, fiind necesare analize de sânge sau alte investigații de laborator, de multe ori depresia fiind consecința unor alte afecțiuni fizice.
În urma acestei evaluări se întocmește un plan terapeutic pe termen scurt și lung. Cele mai frecvente metode de tratament constau în promovarea unui stil de viață sănătos prin exerciții fizice, practicarea unui sport, exerciții de relaxare, cititul, igiena somnului, dieta echilibrată, promovarea unei interacțiuni sociale cât mai bune, psihoterapia și medicația antidepresivă. Trebuie menționat ca medicația antidepresivă nu provoacă dependență.
Exista o varietate mare a medicamentelor antidepresive, din care se poate alege varianta care se potrivește cel mai bine profilului pacientului, adaptat pentru fiecare în parte, raportat și la alte afecțiuni de care acesta suferă și la schema de tratament pe care o urmează. De aceea este importantă evaluarea psihiatrică într-un cadru organizat.
Psihoterapia îl poate ajuta pe pacient să comunice, să interacționeze social mai ușor, să-și gestioneze mai bine emoțiile, să ia decizii, să găsească soluții pentru problemele de viață, crescându-i astfel gradul de independență.
Anxietatea reprezintă o teamă exagerată, irațională față de anumite situații sau evenimente care se însoțește de preocupări excesive, stări de neliniște psihomotorie, dificultăți de respirație, palpitații, mâini sau picioare reci, transpirație abundentă, senzații de amorțeală sau furnicături la nivelul membrelor, senzația de gură uscată, greață, stări de tensiune musculară, amețeală, dificultăți de concentrare, iritabilitate crescută, incapacitatea de a controla gândurile care au declanșat anxietatea.
O formă particulară o reprezintă atacurile de panică care se manifestă printr-o formă paroxistică a acestor simptome, alături de senzația de moarte iminentă sau teama de a nu înnebuni, senzația de nod în gât sau apăsare în capul pieptului, senzația de sufocare.
Multe din aceste atacuri de panică pot apărea din senin, pe un fond de sănătate aparentă, chiar în timpul somnului și se pot repeta de-a lungul unei zile sau săptămânii. De asemenea, pot apărea într-o varietate de afecțiuni medicale precum bolile cardiovasculare, diabetul, hipertiroidismul, astmul, sevrajul la alcool sau alte substanțe psihoactive, în caz de durere cronică, sindromul de întrerupere al benzodiazepinelor, sindromul colonului iritabil sau ca efect secundar al altor medicamente.
Se poate însoți de alte tulburări psihice precum depresia, insomnia, dependența de anumite substanțe, tulburări digestive, dureri cronice, iar netratată poate duce la performante scăzute la școală sau la locul de muncă, scăderea calității vieții.
Cele mai eficiente metode de tratament alături de modificarea stilului de viață sunt reprezentate de psihoterapie cognitiv-comportamentală și medicație. Cele mai utilizate medicamente pentru tratamentul anxietății sunt antidepresivele, anxioliticele sau betablocantele care oferă o eficiență ridicată.
Material realizat de dr. Rovența-Grivei Costin, medic primar Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here