Amenzi pentru angajatorii care nu îşi declară vacante locurile de muncă

607

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj reaminteşte tuturor angajatorilor, indiferent de forma de capital privat, de stat sau mixt, că au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii. Prin locuri de muncă vacante se înţelege atât locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create.

Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum şi comunicarea de către angajatori a ocupării locurilor de muncă declarate vacante care au fost comunicate se pot face atât suport de hârtie sau în format electronic, pe suport magnetic ori e-mail. Necomunicarea locurilor de muncă vacante şi a ocupării acestora constituie contravenţie şi se sancţionează, cu amendă de la 3.000 la 5.000 de lei.

A crescut numărul joburilor vacante!
Ieri, Institutul Naţional de Statistică a transmis faptul că numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul II din acest an a crescut cu 3.000 comparativ cu trimestrul anterior, la 61.400. În trimestrul II din 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,88%), în administraţia publică (2,59%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2,05%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (17.500 locuri vacante), iar rata a ajuns la valoarea de 1,46%. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,14%, respectiv 0,07 mii locuri vacante).

Potrivi datelor INS, doar ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,02 puncte procentuale, respectiv -100 locuri vacante) au cunoscut uşoare scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here