98% este starea de conservare pentru operele lui Brâncuşi

699

poarta sarutuluiCentrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a finalizat primul raport despre starea Ansamblului Monumental de la Târgu-Jiu, un raport solicitat de Comisia Parlamentară pentru relaţia cu UNESCO. Raportul urmează a fi înaintat până pe 15 octombrie Parlamentului şi este unul dintre primii aşi în constituirea dosarului pentru accederea pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Am structurat acest raport aşa cum ne-a fost solicitat de la afişarea în lista naţională a monumentelor. Operele sunt înregistrate cu coduri, şi raportul include firesc şi Biserica Sf. Apostoli, parte a Ansamblului Monumental. Pe baza concluziilor specialiştilor după ultimele inspecţii efectuate, am introdus în raport starea de conservare. Procentele au fost date de Dorin Dănilă, cel care a fost şeful proiectelor de restaurare de până acum, şi care a făcut şi ultimele inspecţii la Coloana Infinitului şi la Poarta Sărutului”, a declarat directorul Centrului Municipal de Cultură, Ovidiu Popescu. Astfel, Dorin Dănilă evaluează valoarea istorică, socială, tehnică la 98%, valoarea artistică la 100%, valoarea autenticităţii la 100%, iar starea de conservare este de 98%. În raportul Centrului de Cultură au fost menţionate lucrările care s-au făcut în 2010 la acoperământul de plumb de la Poarta Sărutului când au fost îndepărtate acumulări de oxizi şi pulberi, a fost curăţat parţial acoperământul de plumb. Aceasta a fost o soluţie provizorie pentru depăşirea iernii 2010-2011.

Acoperământul Porţii Sărutului, înlocuit

„În acest moment, proiectul de înlocuire al acoperământului de plumb de la Poartă este spre avizare la Ministerul Culturii şi nădejdea noastră este ca în noiembrie să putem începe lucrările de înlocuire ale acoperământului de plumb. Ele sunt necesare pentru că e vorba de protecţia monumentului, de a elimina posibilitatea ca apa să se infiltreze în liontoul Porţii. În momentul în care va fi avizat proiectul, speranţa mea este să începem lucrările cât mai repede”, a menţionat directorul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

La anul, restaurarea Coloanei

În ceea ce priveşte starea de conservare a Coloanei Infinitului, în raportul Centrului de Cultură a fost introdus un preambul care se referă şi la restaurarea finalizată în 2000 şi accentuând faptul că au fost păstrate în totalitate elementele morfologice originale, a fost respectată concepţia originală. Punctajul pe care Dorin Dănilă l-a acordat Coloanei fără Sfârşit, este de 99% ca valoare istorică şi tehnică, 100% ca valoare artistică şi autenticitate şi păstrarea materialelor originare, şi de 98% privind starea de conservare. „Inspecţia făcută de Dorin Dănilă vara aceasta a relevat faptul că acele pete de pe Coloană care sunt vizibile sunt, de fapt, exfolieri ale lacului protector, deci nu este afectată suprafaţa metalică. În urma discuţiilor avute, această restaurare a suprafeţei de lac de la Coloană va fi prinsă într-un proiect pentru anul viitor. Momentan încercăm să ne limităm anul acesta la Poarta Sărutului deoarece iarna afectează monumentul dacă nu schimbăm mantaua de plumb”, a adăugat directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, Ovidiu Popescu.

Lucrări anuale

În raportul Centrului de Cultură, au fost menţionate şi cele câteva operaţiuni care se execută anual la operele lui Constantin Brâncuşi, lucrări ce sunt trecute în caietul de sarcini. Este vorba despre o desprăfuire care se face de două ori pe an, o biocidare pentru a elimina posibilele apariţii vegetale pe suprafaţa monumentelor, eliminarea depunerilor de pe învelitoarea de plumb, realizarea lucrărilor de întreţinere a peluzelor, întreţinerea pavimentului şi, în general, sunt lucrările făcute la timp şi executate foarte bine.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here