6.000 de muşcate şi 3.000 de petunii vor înfrumuseţa Târgu-Jiul

446

sere (2)Municipiul Târgu-Jiu va fi înfrumuseţat în acest an cu circa 10.000 de flori. Acestea au fost sădite şi pregătite în serele SC Edilitara Public, societate aflată în subordinea Primăriei Târgu-Jiu. Serele SC Edilitara Public SA sunt în această perioadă împânzite de flori care abia aşteaptă să fie plantate în sensurile giratorii din municipiul Târgu-Jiu, în zonele verzi din oraş sau agăţate pe stâlpii de iluminat.

„Serele Edilitara Public ocupă ca şi suprafaţă mai multe arii şi sunt structurate ca fiind cultură pe parapet de suprafaţă. Plantele şi florile pe care le avem nu sunt atât de greu de îngrijit, asta şi datorită experienţei pe care o avem din anii trecuţi, dar şi pentru că avem zece angajate care sunt absolvente de Liceu Agricol şi îşi pun toată experienţa şi grija în ceea ce cultivăm”, a declarat Dorina Gal, inginer secţia Sere din cadrul SC Edilitara Public SA.

6.000 de muşcate

sere (1)Într-una dintre serele publice din municipiul Târgu-Jiu se pot găsi la ora actuală muşcatele gata pregătite pentru a fi agăţate pe stâlpii de iluminat din oraş în perioada următoare. „Deţinem şase sute de vase cu câte zece muşcate în fiecare vas, deci avem un total de şase mii de muşcate care vor împânzi Târgu-Jiul. Ele sunt din soiul Ville de Paris, pendulare, iar după data 1 mai pot fi văzute pe stâlpii din oraş”, a precizat Dorina Gal.

Într-o altă seră, în pregătire sunt 3.000 de petunii, care vor fi completate de alte 3.000 de flori din alte specii. Acestea au fost pregătite tot pentru înfrumuseţarea oraşului odată cu venirea sezonului cald.

Cheltuieli doar cu încălzirea

Potrivit şefului SC Edilitara Public SA, cele mai mare cheltuieli ale societăţii cu întreţinerea acestor sere sunt strict cu facturile de gaze, deoarece în sere, indiferent de anotimp trebuie să fie o temperatură constantă de 20-25 de grade pe zi, iar noaptea să nu scadă sub 10 grade Celsius.

sere„În perioada rece, cheltuim lunar cu facturile la gaze circa o sută de milioane de lei vechi. În rest, de material săditor nu trebuie să ne preocupăm deoarece de înmulţirea florilor şi a tuturor plantelor se preocupă angajaţii noştri”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul societăţii.

Acesta a mai precizat că serele funcţionează din anii 1970 şi în cadrul acestora se regăsesc peste 300 de specii de flori şi plante exotice, printre care lămâi şi palmieri: „Avem tot materialul dendro-floricol pregătit pentru oraşul Târgu-Jiu, pentru cele trei etape, respectiv primăvară, vară şi toamnă. La sere avem foarte multe specii pe care le cultivăm, însă în teren, pentru oraş, folosim puţine specii. În acest an sau cel târziu anul viitor, avem în vedere accesarea unui program european de modernizare a serelor”.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here