370 de elevi din Gorj, pierd alocaţiile

205

Aproximativ 370 de elevi din judeţ şi-au pierdut dreptul de a mai primi alocaţiei pentru susţinerea familiei sau o vor primi diminuată din cauza absenţelor acumulate la şcoală. La nivelul judeţului Gorj sunt înregistraţi aproximativ 6 400 de beneficiari ai acestui tip de alocaţie.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean situaţia cu absenţelor nemotivate ale copiilor de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, astfel încât începând cu data de 1 februarie 2013 s-au luat măsurile prevăzute de lege. “Aproximativ 366 de familii din judeţul Gorj nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere a familiei sau o vor primi diminuată din cauza absenţelor acumulate la şcoală de către copiii acestora. Astfel, în cazul a aproximativ 239 de familii s-a luat măsura diminuării alocaţiei de susţinere iar în cazul a aproximativ 127 de familii s-a luat măsura suspendării alocaţiei de susţinere. Facem precizarea că la data de 1 feb 2013, la nivelul judeţului Gorj sunt înregistrate un număr mediu de aproximativ 6490 familii beneficiare ale acestui tip de alocaţie”, a precizat Monica Podaru directorul AJPIS Gorj.

Chiulul costă
Familiile beneficiare care constată că li s-a diminuat sau suspendat alocaţia de susţinere trebuie să ştie că acest lucru s-a datorat faptului că ai lor copii au înregistrat absenţe şcolare nemotivate. În cazul în care se constată absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, după cum urmează: cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe, cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe. Potrivit Monicăi Podaru, şefa AJPIS Gorj „aceste măsuri de diminuare sau suspendare a alocaţiilor au ca scop scăderea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri”.

Numărul absenţelor, decisiv
În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor. Diminuarea în ambele situaţii se aplică începând cu luna următoare celei în care inspectoratul şcolar a transmis situaţia şi se menţine pe o perioadă de trei luni. După perioada de 3 luni, alocaţia se acordă în cuantumul aprobat anterior. Dacă numărul absenţelor înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară depăşesc numărul de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. Măsura se extinde în acest caz până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de 6 luni.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here