300 de elevi gorjeni au alocaţii europene

357

eleviReprezentanţii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj sunt o punte de legătură între drepturile sociale ale elevilor din România şi a celor din statele Uniunii Europene (UE) privind alocaţiile simple de care beneficiază elevii gorjeni şi a celor care au părinţi ce lucrează legal în străinătate.

Potrivit Regulamentului European 883/2004, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. „Cei care lucrează cu contract în străinătate, pot solicita servicii sociale în ţara unde lucrează. Statul respectiv ne trimite nouă un formular în care noi trebuie să scriem cât a încasat în România părintele copilului în cauză. Dacă unul dintre părinţi lucrează în ţară şi un altul în străinătate, statul acela aplică o diferenţă pentru ca minorul să ajungă la suma ce se dă de regulă în acel stat”, a declarat Monica Podaru, directoarea AJPIS Gorj. De asemenea dacă statul de reşedinţă al copiilor şi al unuia dintre părinţi este România, şi celălalt părinte are activitatea în alt stat membru UE, statul competent cu plata prestaţiilor este cel român şi va plăti în integralitate drepturile la alocaţia de stat a copiilor, în celălalt stat membru va acorda un complement diferenţial. În vreme ce, minorii din ţara noastră primesc alocaţii de stat în valoare de 42 de lei lunar, cei din ţările europene primesc tot în fiecare lună, alocaţii ce depăşesc valoarea de o sută de euro.

Sute de alocaţii europene

Potrivit conducerii AJPIS Gorj, la ora actuală, în baza de date a instituţiei, există un număr de 300 de familii din judeţul nostru care beneficiază de prestaţii, respectiv alocaţii pentru minori în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Franţa, Ungaria. „Pe parcursul anului trecut, la sediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj au fost înregistrate pentru completare în partea B un număr de 181 de formulare europene. Statele membre care au solicitat completarea formularului E 411 partea B sunt Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda, Franţa, Belgia. Tot anul trecut, au fost completate un număr de 198 de formulare în partea A, adică au solicitat alocaţie de stat în România, şi trimise în statele membre pentru a obţine informaţii despre familia respectivă, întrucât din declaraţia lor a reieşit că au fost plecaţi pentru o perioadă din ţară”, a mai spus directoarea Monica Podaru.

Clarificări legale

Dacă părinţii gorjeni plecaţi peste hotare îşi desfăşoară activitatea în două state diferite, iar copilul are reşedinţa în România, prezintă dovada că nu beneficiază de prestaţii pentru copil în statul de angajare pentru membrii lor în familie, respectiv formularul E411, completat în partea B, sau orice altă dovadă din care să reiasă că nu sunt îndreptăţiţi la prestaţii conform legislaţiei acelui stat membru, atunci pot beneficia de alocaţia de stat pentru copii în România în baza Legii nr. 61/1993. Pentru a demara procedura de obţinere a alocaţiei europene, părinţii gorjeni care desfăşoară activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE trebuie să completeze un formular European de tip E sau F pus la dispoziţie de instituţia competentă cu plata prestaţiilor familiale din statul UE de activitate, în urma cererii de prestaţii a lucrătorului migrant.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here