30 de târgujieni au muncit în folosul comunităţii

361

munca fol comunitatiiDe la începutul acestui an şi până în prezent, Tribunalul Gorj a dat 99 de sentinţe pentru toţi atâţia târgujieni care nu şi-au plătit amenzile pentru efectuarea de ore în folosul comunităţii. Din aceştia, doar 30 şi-au executat sentinţele, restul dosarelor reîntorcându-se către instanţă.

Potrivit Ramonei Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, în anul 2010, au fost date la nivel de municipiu 62 de sentinţe de prestare de muncă sub diferite forme în folosul comunităţii. Dintre acestea, doar 20 de sentinţe au fost executate, restul de 42 de dosare întorcându-se la instanţă şi stabilindu-se plata amenzii cu vinovatul. „În acest an, Tribunalul a dat 99 de sentinţe dar doar 30 au fost executate. Noi colaborăm cu Poliţia Municipală pentru depistarea persoanelor care au de executat ore în folosul comunităţii şi nu se prezintă la noi spre a-şi executa sentinţa. Cei care nu se prezintă în 30 de zile de când a fost dat mandatul, noi comunicăm instanţei şi ei decid ce se întâmplă în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu. Conform acesteia, târgujienii amendaţi şi puşi să execute ore de muncă în folosul comunităţii lucrează fie sub subordinea SC Edilitara Public SA sau sub tutela autorităţii locale. „De obicei, sentinţa este de a executa între 10 şi 30 de ore în folosul comunităţii dar am avut şi târgujieni a căror sentinţă judecătorească a fost de executarea unui număr de 300 de ore datorită valorii amenzii sau numărului acestora”, a precizat Ramona Evulescu.

Domenii de activitate

Cei care sunt condamnaţi pentru a presta activităţi în folosul comunităţii o pot face, în urma unei hotărâri de Consiliu Local, în domeniile de salubritate, confecţii metalice, întreţinere parcuri şi zone verzi, reparaţii şi întreţinere de străzi. Cei ale căror pedepse cu închisoarea sunt transformate în ore de lucru în folosul comunităţii vor fi nevoiţi să măture străzi, să ajute la desfiinţarea depozitelor de gunoaie necontrolate, să repare bănci şi coşuri de gunoi, să planteze flori, să cosească iarba, să se implice în decolmatarea şanţurilor şi a rigolelor, să monteze pavele şi borduri, să efectueze plombări ale asfalturilor. În cazul în care „inculpaţii” au posibilitatea să execute sancţiunea în fiecare zi lucrătoare, vor executa opt ore de muncă pe zi. De altfel, în cazul contravenientului care este înscris la o unitate de învăţământ sau lucrează, el va executa între una şi trei ore de muncă pe zi în folosul comunităţii pe parcursul zilelor lucrătoare, sau 6-8 ore în cele nelucrătoare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here