250 de cereri pentru subvenţiile la bovine

171

bovine insCrescătorii de bovine de la nivelul judeţului nostru pot solicita prima pe exploataţie (subvenţia pe cap de animal) pentru anul 2012 până la data de 30 iunie, iar asociaţiile crescătorilor de bovine care vor să depună cererile în numele membrilor proprii au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj documente care atestă funcţionalitatea asociaţiei până în data de 10 mai a.c.

În acest an pot primi sprijinul pe cap de animal şi exploataţiile nou înfiinţate în perioada 15 iulie 2011 – 30 aprilie 2012 şi înscrise la APIA până la 30 aprilie 2012. Aceste exploataţii nou înfiinţate, precum şi cele înfiinţate în anii anteriori trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: exploataţia să fie de minimum trei capete de bovine la data de 30 aprilie 2012; vârsta bovinelor să fie de minim şase luni la data menţionată; exploataţia să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) la data solicitării primei. “Până pe data de 30 iunie, aşteptăm crescătorii de bovine din judeţ care îndeplinesc toate condiţiile eligibile să vină pentru a-şi depune cererile în scopul solicitării sprijinului pe cap de animal, la specia de bovine. Deocamdată, pentru acest an încă nu a fost stabilit cuantumul, dar în anul 2011, prima a fost de 410 lei per cap de bovină. După ce se va încheia sesiunea de depunere a cererilor, urmează o verificare în baza de date, apoi APIA Central va solicita sumele aferente către Ministerul Agriculturii. Până acum, de la startul sesiunii de depunere din data de 15 mai, la noi au ajuns deja 250 de cereri din partea fermierilor de pe raza judeţului care solicită prima pe exploataţie la specia bovine”, a declarat Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj.

Trei feluri de depunere

Referitor la subvenţia pentru crescătorii de bovine, există trei posibilităţi de depunere a cererii: fie fermierul merge singur şi îşi depune cererea la APIA, fie depune cererea prin împuternicit legal dacă el nu se poate deplasa, fie prin asociaţie. Cererea trebuie să fie vizată şi ştampilată de asociaţia crescătorilor de bovine. Crescătorii de bovine cu peste 50 de vaci pot completa cererile online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanţii trebuie să depună cererea de plată a primei pe exploataţie, aferentă fiecărei exploataţii deţinute la centrul local sau judeţean al APIA, până la data de 30 iunie, însoţită de următoarele documente: copie de pe buletinul de identitate, codul unic de înregistrare sau certificatul de înregistrare, copie de pe documentele care atestă provenienţa animalelor pentru exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 – 30 aprilie 2012, precum şi, dacă este cazul, copii ale documentelor care atestă schimbarea formei de organizare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here