2017 cu mai puțini bani! CJP Gorj anunță peste trei mii de popriri pe pensiile gorjenilor

340
SANYO DIGITAL CAMERA

Noul an a început cum nu se poate mai prost pentru mii de gorjeni care și-au încasat pensiile ciuntite luna trecută, astfel că au intrat în 2017 cu mai puțini bani în portofele, și asta ca urmare a popririlor aflate în sold la finele fiecărei luni, în evidențele Casei Județene de Pensii (CJP) Gorj.

Ultima situaţie la zi furnizată de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj indică faptul că la începutul lunii ianuarie 2017 se aflau în sold nu mai puţin de 3.230 de popriri înfiinţate pe veniturile pensionarilor, cu circa 140 mai multe faţă de luna anterioară. Potrivit directorului adjunct al CJP Gorj, Daniela Negoiţă, valoarea viramentelor pentru cazurile aflate în sold a fost de 551.000 de lei, cu aproximativ 20.000 de lei mai mult spre deosebire de decembrie 2016.
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari. Sunt supuse executării silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care aceasta i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente. Nu sunt supuse executării silite prin poprire: sumele care sunt destinate unei afecţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie; sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte; sumele necesare plăţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţării popririi. Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit. Pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here