2.400 de pensionari au avut buget diminuat pentru Sărbători

261

Crăciunul şi Revelionul a venit cu mai puţini bani în portofelele a peste 2.400 de pensionari gorjeni cărora, pe diverse motive, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) le-a instituit popriri pe pensii în ultima lună a anului trecut.

Încă din luna septembrie a anului trecut, numărul pensionarilor care înregistrează lunar popriri pe pensii a crescut treptat. Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, dacă în luna septembrie 2014 nu mai puţin de 2.165 de pensionari gorjeni au avut înfiinţate popriri pe pensii, în octombrie numărul acestora a ajuns la 2.229, iar în noiembrie s-au înregistrat 2.346 de popriri. “Conform situaţiei întocmite zilele acestea şi aferentă lunii trecute, am constatat creşteri şi în luna decembrie 2014 când am avut înfiinţate un număr de 2.421 de popriri, deci mai multe faţă de lunile anterioare, valoarea sumelor reţinute fiind de 435.334 lei, date ce se înregistrau în evidenţele noastre la data de 6 ianuarie 2015”, a declarat directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.
“Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Ne mai aşteptăm la astfel de creşteri şi în această lună dar şi în februarie, atâta timp cât va ţine sezonul rece, şi pensionarii vor avea mult mai multe cheltuieli”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj. La recuperarea debitelor prin înfiinţarea de popriri asupra pensiilor se aplică prevederile Codului de procedură civilă. Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here