2.300 de gorjeni, recrutaţi pentru recensământ

354

Recensamantul populatieiRecensământul populaţiei şi al locuinţelor va debuta în luna octombrie şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor. Perioada de recenzare este 22-31 octombrie a.c.

În ultimele săptămâni, primăriile din judeţul nostru au fost luate cu asalt de către cetăţenii care doresc să participe la activitatea de recenzare. Ei au posibilitatea să solicite acest lucru primăriilor de care aparţin şi contra unui venit zilnic, vor putea participa activ la recensământul populaţiei.

 

„Înscrierile la primării se pot face până pe 15 septembrie dar primăriile sunt cele care decid dacă mai primesc sau nu cereri în funcţie de numărul de solicitări. După înscrieri se va trece la selectarea personalului pentru instruire. Selecţia personalului de recensământ se face pe baza susţinerii unui test privind întocmirea corectă a formularelor de bază pentru recensământ. Instruirea se va face pe serii, câte două zile pe serie, cu câte o sută de persoane”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul DJS Gorj. Instruirile se vor face în Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Tismana, Turceni, Hurezani şi Mătăsari.

209 cetăţeni de rezervă

Potrivit lui Popescu, la nivelul judeţului vor fi 1.773 de sectoare cu tot atâţia recenzori, 244 de recenzori şefi pentru tot atâtea secţii de recenzare, şi patru şefi de circumscripţii care vor fi la Târgu-Jiu. „La nivelul fiecărei primării va exista şi un coordonator în persoana secretarului de primărie. În întreaga activitate de recenzare vor fi antrenaţi 2.091 de persoane, cărora li se mai adaugă alţi 209 cetăţeni ce vor fi ţinuţi de rezervă, pentru situaţii excepţionale. Indemnizaţia personalului de recensământ este de 50 de lei brut pe zi”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, Gheorghe Popescu. În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here