193 de tineri gorjeni au devenit afacerişti

221

Potrivit ultimelor date ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele nouă luni ale anului 2014, tinerii întreprinzători din România au înfiinţat 15.657 de firme (SRL-D), iar la nivelul judeţului nostru numărul acestora a fost de 193.

Judeţul fruntaş privind înfiinţarea de firme de către tineri este Cluj – 2.060, urmat de municipiul Bucureşti – 1.737, Timiş – 1.102, Maramureş – 645, Dolj – 638 şi Braşov – 626. Potrivit ultimului raport al ONRC, la data de 30 septembrie 2014, numărul SRL-D – urilor înfiinţate la nivelul judeţului Gorj a fost de 193, dintre care 190 încă sunt în funcţiune şi 3 au fost radiate. Totodată, alte 3 firme sunt în curs de înfiinţare. Majoritatea profilurilor activităţilor pe care le desfăşoară tinerii gorjeni care şi-au înfiinţat firme în acest an sunt: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transporturi rutiere de mărfuri, restaurante, comerţ cu amănuntul, activităţi de înfrumuseţare, fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor de patiserie, activităţi de consultanţă în afaceri şi management, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. De asemenea, la nivel naţional, cele mai puţine înfiinţări de firme de către tineri, au fost în domeniile: fabricarea utilajelor pentru extracţie, comerţ cu amănuntul al echipamentelor audio-video, transporturi maritime, construcţia de ambarcaţiuni sportive şi de agrement, acvacultura în ape dulci, fabricarea de articole tehnice şi industriale din textile.

Vârsta maximă, 35 de ani
Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.
Alte facilităţi de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerul Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

Mai puţine firme în Gorj
Un alt raport statistic al ONRC arată faptul că numărul înmatriculărilor de firme pe persoane fizice şi juridice efectuate în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2014 s-a înjumătăţit faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2013, numărul înmatriculărilor la nivelul judeţului Gorj a fost de 1.951, cele mai multe fiind PFA-uri, în număr de 1.115. Comparativ cu anul trecut, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., în Gorj s-au înregistrat 953 de înmatriculări, numărul firmelor înfiinţate fiind astfel în scădere faţă de anul anterior cu 51,15%, în 2014 cele mai multe înfiinţate fiind SRL-uri, numărul acestora ridicându-se la 450.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here