190 de convenţii cu angajatorii din Gorj pentru încadrarea şomerilor

484

Deşi oferta locurilor de muncă de la nivel judeţean nu este una foarte bogată, iar numărul şomerilor se apropie de 11.000, încă mai există angajatori dornici să încheie convenţii civile cu statul în vederea oferirii de locuri de muncă în condiţii avantajoase, atât pentru angajaţi, cât şi pentru firme.

Un elev şi doi gorjeni au fost încadraţi pe perioada verii în câmpul muncii, jumătate din salariile acestora fiind suportate de stat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Diana Văduva, trei firme din Târgu-Jiu au solicitat sprijinul instituţiei pentru decontarea a jumătate din salariile a trei tineri. „În această vară, am încheiat trei convenţii pe Legea 72/2007 pentru stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor. Este vorba despre doi studenţi şi un elev”, a precizat Diana Văduva.
Potrivit legii, angajatorii care oferă un loc de muncă elevilor sau studenţilor primesc un stimulent financiar egal cu 50% din salariul minim pe economie. Pentru a beneficia de această facilitate din partea statului, firmele trebuiau să se adreseze AJOFM, perioada maximă de subvenţionare a acestui stimulent fiind de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Nu toţi angajatorii pot beneficia de această facilitate, ci numai cei care încadrează în muncă elevi sau studenţi cu un contract individual de muncă pe o perioadă determinată egală sau mai mică decât durata vacanţei de vară sau cei care încadrează elevi ori studenţi  cu contract de muncă temporar pe aceeaşi perioadă. O altă prevedere legală care trebuie respectată de firme este aceea ce face referire la tinerii de până în 18 ani al căror contract de muncă individual trebuie încheiat cu o durată de muncă de 6 ore pe zi, acesta fiind considerat un contract cu normă întreagă pentru categoria de vârstă căreia îi este adresată. Totodată, nu beneficiază de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, dar şi firmele care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

187 de şomeri angajaţi
Reprezentanta instituţiei judeţene a precizat faptul că, de la începutul acestui an şi până în prezent, alte 187 de convenţii au fost încheiate în baza Legii 76/2002, care se adresează încadrării şomerilor care mai au trei ani până la pensie, au peste 45 de ani sau a absolvenţilor. „Angajatorii gorjeni care doresc să încadreze şomeri de peste 45 ani sau părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, dacă menţin raporturile de muncă cel puţin doi ani. În 2014, am încheiat 109 convenţii pentru încadrarea în muncă a şomerilor care au peste 45 de ani, alte trei convenţii pentru şomerii care mai au trei ani şi ies la pensie, şi încă 75 de convenţii pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.

Facilităţi pentru angajatori
Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor menţionate, anterior termenului de doi ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate către AJOFM Gorj sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu. Totodată, firmele care angajează şomeri care în termen de trei ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, patronii de firme gorjeni care angajează pe o perioadă nedeterminată absolvenţi de instituţii de învăţământ primesc de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, o sumă lunară acordată pentru fiecare absolvent încadrat, pe o perioadă de 12 luni. Cuantumul sumelor acordate diferă în funcţie de nivelul studiilor absolvenţilor. La rândul lui, angajatorul trebuie să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora pe o perioadă de trei ani de zile, având parte de scutirea pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here