19.00-Cinci ani de la explozia din mina Petrila

174

Ortacii de la mina Petrila au comemorat astpzi împlinirea a cinci ani de la dubla explozie care s-a produs, pe 15 noiembrie 2008, în subteranul exploatării de huilă din Valea Jiului. În urma deflagraţiilor, 13 mineri şi salvatori mineri şi-au pierdut viaţa, iar alte 15 persoane au suferit răni şi arsuri pe corp, având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale în spitale din Petroşani şi Bucureşti. În memoria celor dispăruţi, în sala de apel a minei a fost organizată o slujbă de pomenire, la care au participat rudele, apropiaţii şi minerii care au intrat la schimbul al doilea.
În prezent, doi dintre supravieţuitorii exploziei mai lucrează la mina Petrila, iar unul la mina Lonea. Ceilalţi mineri s-au disponibilizat sau au ieşit la pensie. În urma accidentului colectiv de muncă, autorităţile au declanşat o anchetă amplă. Trei persoane din fosta conducere a Minei Petrila au fost trimise în judecată, fiind acuzate de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea unor măsuri de protecţia muncii.
În urma procesului, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe fostul director al exploatării miniere, Aurelian Necula, la şase ani şi şase luni de închisoare. Fostul inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, Gheorghe Roşu, şi fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră, Ştefan Ungur, au primit pedepse de 4 ani de închisoare. Cei trei au declarat recurs, procesul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Dosarul cauzei este structurat în 24 de volume, cu aproximativ 6.000 de pagini, fiind apreciat de avocaţi ca unul dintre cele mai mari şi complexe după cele ale mineriadelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here