17 gorjeni doborâţi de caniculă

158

În această perioadă, medicii de la Unitatea de Primiri – Urgenţe de confruntă cu un aflux de persoane cărora li se face rău din cauza căldurii. Zilele caniculare au condus la o creştere a numărului lipotimiilor. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu confirmă că numai în week-end au ajuns la UPU 17 persoane cu lipotimie.

Personalul medical de la UPU lucrează la foc continuu. Odată cu canicula a început să crească şi numărul pacienţilor. Pe lângă cazurile obişnuite cu care se confruntă medicii de la Urgenţe, de câteva zile numărul pacienţilor a început să crească. Temperaturile foarte ridicate care s-au înregistrat şi la nivelul judeţului nostru au adus în pragul leşinului foarte multe persoane. „De vineri până luni au fost 17 lipotimii. Fiecare persoană a primit îngrijiri medicale, nefiind înregistrate probleme la acest capitol”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.
Cel mai probabil, numărul real al cazurilor de lipotimie este mult mai mare, la UPU ajungând numai cazurile grave.

Simptome ale lipotimiei
Lipotimia este o senzaţie de pierdere iminentă a cunoştinţei. Persoana care este în pragul unei lipotimii are o impresie de cap gol, de înceţoşare a vederii şi are nevoie să se întindă; are tulburări trecătoare ale cunoştinţei, este palidă, transpiră. În câteva minute, de cele mai multe ori, subiectul revine la starea normală, având, eventual, impresia unei oboseli. În anumite cazuri, lipotimia poate fi urmată de o sincopă – pierderea cunoştinţei. Persoana care are aceste simptome trebuie să se întindă şi să fie sustrasă, dacă e posibil, din circumstanţele declanşante. Dacă se simte rău şi după luarea acestor prime măsuri de revenire este preferabil să fie consultat un medic.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here