13 accidente de muncă, înregistrate de ITM Gorj

253

13 accidente de muncă au fost înregistrate de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj în primele trei luni ale anului, toate fiind soldate cu incapacitate temporară de muncă. De asemenea, peste 830 de controale au fost efectuate pentru identificarea şi combaterea cazurilor fără forme legale de angajare.

Şeful ITM Gorj, George Romanescu, a declarat marţi, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural că angajaţii instituţiei au mai cercetat şi alte două accidente în afara muncii, principalele cauze ale producerii evenimentelor fiind neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii şi efectuarea necorespunzătoare a unor operaţiuni. “În trimestrul I al anului, ITM Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii un număr de 13 accidente cu incapacitate temporară de muncă. Au fost cercetate de către inspectorii de muncă şi două accidente în afara muncii. Principalele cauze de producere a accidentelor de muncă au fost căderea de la înălţime şi de la acelaşi nivel, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, efectuarea necorespunzătoare a unor operaţiuni, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru şi neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii”, a precizat George Romanescu.
În ceea ce priveşte depistarea muncii la negru, şeful ITM Gorj a menţionat că de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate 839 de controale. “Au fost depistaţi 15 angajatori care utilizau “munca la negru” având 25 persoane fără forme legale de angajare, din care şase sunt femei. Au fost aplicate 14 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 150.000 lei. Pentru neregulile constatate, Serviciul Control Relaţii de Muncă a aplicat un număr de 120 de sancţiuni contravenţionale la un număr de 103 angajatori, în valoare totală de 336.000 lei şi 23 avertismente”, a mai adăugat şeful ITM Gorj.

romanescuFără conflicte colective de muncă
În perioada menţionată, Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă a efectuat un număr de 808 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă la aproximativ 750 de unităţi unde s-au identificat 607 neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 248.500 lei. În ceea ce priveşte Contractele Colective de Muncă (CCM), până în prezent, s-au depus spre analizare un număr total de 38 contracte colective de muncă aplicabile la nivel de societate, toate acestea fiind înregistrate în Registrul unic de înregistrare a contractelor colective de muncă şi un număr de 17 Acte Adiţionale pentru modificarea anumitor clauze din CCM aplicabil. Numărul total al contractelor colective de muncă active la sfârşitul lunii februarie 2014, înregistrate la ITM Gorj este de 244 din totalul de 465 de unităţi din judeţ (cu peste 21 de salariaţi) care au obligaţia negocierii şi înregistrării la ITM Gorj a contractului colectiv de muncă. Până la această dată au fost verificaţi pentru respectarea obligaţiei de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă la nivel de unitate şi înregistrate la ITM un număr total de 48 de agenţi economici, fiind trasate un număr de 25 de măsuri. În acestă perioadă nu au fost înregistrate conflicte colective de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here