128 de proiecte, depuse de tinerii fermieri gorjeni

399

Agricultura românească se confruntă la această dată cu o problemă deosebită la nivel naţional şi anume cu lipsa tinerilor fermieri care activează în acest domeniu. Gorjul nu stă însă atât de rău cu privire la tinerii gorjeni cu vârsta de până la 40 de ani, care au depus proiecte la fostul Sapard pentru a deveni fermieri pe bani europeni.

România are foarte puţin tineri în agricultură, deşi actualmente există scheme pentru stabilirea tinerilor agricultori în mediul rural. În ceea ce priveşte atragerea tinerilor în agricultură propunerea ministerului cuprinde o schemă suplimentară. Tinerii sub 40 de ani care muncesc în agricultură, beneficiază, în primii 5 ani, de o primă pe hectar de 20%. Dacă fermierul român va avea 200 de euro în 2016, câştigul va fi de 50 de euro/hectar. Asta ar fi o măsură care îi poate stimula să se îndrepte către domeniul agricol, a precizat actualul secretar de stat la o dezbatere despre reforma Politicii Agricole Comune.
„Până acum la nivel judeţean nu au fost probleme referitoare la lipsa tinerilor interesaţi să devină fermieri finanţaţi din bani europeni. Cererile pentru proiecte pot fi depuse la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj în perioada 1-29 iunie. Suma alocată la nivel de ţară este de 120 de milioane de euro. Ultima sesiune de înscrieri care a avut loc pe 28 noiembrie-13 ianuarie, suma alocată la nivel de ţară a fost de 50 de milioane de euro iar proiecte depuse la Oficiul Judeţean de Plăţi şi Impozite au fost într-un număr de 128 de proiecte”, a declarat Cosmin Mazilu, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj.
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole.
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se referă la îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare şi în conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă; îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, fără creşterea populaţiei active ocupate în agricultură. Obiectivele specifice al măsurii se referă la creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri.
A.Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here