120 de târgujience de etnie rromă, consiliate şi recalificate

272

femei rromePrimăria Municipiului Târgu-Jiu a derulat activităţi integrate pentru persoanele de etnie rromă selectate în vederea participării la cursurile de mediere socială.

Activităţile sunt organizate în cadrul proiectului BARRABARRIPEN – un model inter-regional de incluziune destinat femeilor rrome”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.2: „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”. Potrivit Claudiei Marin, coordonatoarea proiectului, valoarea acestuia din urmă este de 5,3 milioane de lei pentru toate zonele unde se va implementa, respectiv în Reşiţa, Timişoara, Drobeta Turnu-Severin, Târgu-Jiu. „Proiectul urmăreşte promovarea unei societăţi incluzive, accesul şi integrarea pe piaţa muncii a femeilor de etnie rromă. Beneficiar este şi Primăria Târgu-Jiu, în acest municipiu fiind destinată a se cheltui suma de 600.000 de lei pentru implementarea şi încheierea proiectului”, a declarat Claudia Marin.

152 de beneficiari în Târgu-Jiu

Proiectul a debutat la începutul acestui an şi este programat a lua sfârşit la finele lunii octombrie 2012. Din Târgu-Jiu, gupurile ţintă sunt şapte mediatori sociali, 120 de femei de etnie rromă şi 25 de manageri de firme. Recrutarea viitorilor mediatori sociali s-a făcut în luna martie dintr-un număr de 17 persoane înscrise. „De luna viitoare, mediatorii vor începe cursurile, care vor dura trei luni de zile. După ce mediatorii vor absolvi cursurile, se va trece la recrutarea femeilor rrome, care vor beneficia de consiliere profesională, cursuri de calificare şi recalificare cu o durată de circa trei luni de zile”, a precizat coordonatoarea Claudia Marin. Aceasta a precizat că se doreşte ca măcar 30 de femei dintre cele 120 care vor fi selectate spre consiliere şi calificare, recalificare, să le fie găsite un loc de muncă prin intermediul organizării unui târg de muncă pentru femeile rrome. Cursurile pentru acestea se vor ţine la Centrul de Incluziune Socială din municipiul Târgu-Jiu. În cadrul Centrului de Incluziune Socială, persoanele de etnie rromă beneficiază de servicii integrate de consiliere, sprijin, dezvoltare socială, educaţională, profesională. Experţii din cadrul Centrului organizează cursuri axate pe: dezvoltare personală, identitate şi planning personal, dezvoltare şi participare comunitară, competenţe antreprenoriale, educaţie, comunicare şi integrare.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here