100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu, “cinstită” și cu o piață de legume

399

Pe 22 august 2017 se împlinesc 37 de ani de la amplasarea monumentului închinat Ecaterinei Teodoroiu în zona CAM a municipiului Târgu-Jiu. Lucrarea a fost realizată de sculptorița Iulia Oniță în 1977, iar la inaugurarea monumentului în noiembrie 1979 a fost și aceasta. Timp de un an, statuia care o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu, dar și statuile lui Dragalina și Brâncuși, au stat depozitate în curtea Comitetului de Cultură și Educație Socialistă din Târgu-Jiu, aflat în perimetrul actualului Tribunal Gorj.
Evenimentul din această lună a fost marcat printr-un film documentar, iar zilele următoare vor avea loc și alte manifestări. Evenimentele elogioase la adresa Eroinei de la Jiu sunt însă întunecate de ceea ce văd acum localnicii orașului lângă statuia Ecaterinei Teodoroiu. Este vorba despre piața ad-hoc, amplasată lângă statuia respectivă. Cetățenii nemulțumiți au reclamat la Gorjeanul că “piețarii” fac astfel imagine negativă în zonă, aruncându-și resturile mărfii în apropierea edificiului.

Lactate, fructe și legume…
Mai exact, piața de legume și fructe Debarcader a fost desființată din lipsa piețarilor, care preferă, de ceva vreme, să-și vândă produsele pe alea din spatele statuii, unde activitatea comercială este, pare-se, tolerată de autorități.
Venirea piețarilor lângă statuia Ecaterinei a afectat însă amenajarea peisagistică din jurul monumentului, tufele de tuia începând să se usuce din cauza resturilor aruncate aici de comercianții de fructe, legume și lactate.
Trebuie reamintit că în urmă cu doi ani de zile, autoritățile municipale au fost rugate să mute statuia în curtea școlii cu același nume, situată vizavi de monument. Din păcate, fosta administrație nu a percutat, găsind doar soluția de a o îngrădi cu un gard înalt de tuia, care acum, din cauza piețarilor, mai mult de jumătate, s-a uscat.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here