10% din patrupedele din Gorj, deja microcipate şi vaccinate

533

Medicii veterinari din judeţul nostru au demarat la începutului acestei luni o campanie de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile gorjenilor. Acţiunea de vaccinare împotriva rabiei este obligatorie şi sunt semnale de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA) că întreg procesul se va derula până la finele lunii februarie a anului viitor, şi nu până la 1 ianuarie 2015, cum era decizia iniţială.

ANSVSA informează că termenul până la care trebuie microcipaţi câinii, 1 ianuarie 2015, ar putea fi decalat cu circa o lună de zile la solicitarea proprietarilor din toate judeţele şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, odată cu microciparea fiecărui patruped făcându-se şi campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei. Acţiunea de vaccinare antirabică, ale cărei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie şi va fi derulată până la finele lui februarie 2015. Măsura este una binevenită, deoarece celelalte cheltuieli legate de microcipare, sterilizare/castrare, carnet de sănătate, înregistrare în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) fiind suportate de cetăţeni şi putând ajunge la câteva sute de lei.

90.000 de câini în Gorj
Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, la nivelul judeţului nostru există aproximativ 90.000 de câini care trebuie vaccinaţi şi microcipaţi. “În judeţul nostru, microciparea şi vaccinarea antirabică a început la 1 noiembrie. Ar fi bine dacă s-ar prelungi aceste procese deoarece sunt proprietari cu mai multe patrupede şi care suportă mai greu costurile de microcipare. Până acum, circa 10% din cei aproape 90.000 de câini au fost vaccinaţi antirabic şi microcipaţi. Această din urmă acţiune îi costă pe proprietari undeva la suma de 20-25 lei. După microcipare, medicul veterinar va băga datele despre animal şi proprietarul acestuia în baza de date naţională cu ajutorul cititorului de microcip, cu care medicii veterinari sunt obligaţi să se doteze şi să le cumpere din banii personali. Astfel, că acestea trebuie să fie dintre cele mai bune, dar nici să aibă un cost mare”, a declarat şeful DSVSA Gorj.
Ion Iliuţă a precizat că din datele actuale, medicul veterinar din comuna Ţânţăreni a introdus deja în baza de date 400 de microcipuri, iar alte câteva sute provin din alte localităţi din judeţul nostru: “Când ai implantat animalului microcipul, trebuie să ai şi cu ce să-l citeşti. Diferenţa financiară este că cititorul de microcip trebuie cumpărat de medic, iar la costurile microcipului contribuie şi proprietarul. Când se va încheia acţiunea de vaccinare şi microcipare a câinilor, se va demara cea de sterilizare”.

Deocamdată sunt omise sancţiunile
Potrivit legislaţiei din ţara noastră, deţinătorii de câini trebuie să microcipeze animalele şi să le înregistreze în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS) până la 1 ianuarie 2015. După această dată, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. Proprietarii animalelor care nu fac acest lucru riscă o amendă între 2.000 şi 5.000 de lei. Şefii Direcţiei Sanitar-Vterinare de la Gorj vor să prevină deocamdată aplicarea sancţiunilor şi să manifeste indulgenţă faţă de proprietarii cu mai multe patrupede ale căror costuri de microcipare ar creşte. “Ştim că legislaţia prevede aplicarea de amenzi, dar în primă fază nu vom da sancţiuni. Noi ne dorim ca proprietarii de câini să înţeleagă întreaga acţiune de microcipare şi vaccinare, şi să aibă suma disponibilă, mai ales că sunt costuri mai mari pentru microciparea mai multor câini dintr-o singură gospodărie. Per total, este o acţiune laborioasă şi greoaie, atât pentru că numărul de câini din judeţ este foarte mare, cât şi pentru că implică anumite costuri ce vor veni din buzunarele gorjenilor”, a precizat Ion Iliuţă, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.