„Crâmpeie din lumina tradiţiei si a artei”, și la Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu”

435

crampeie din lumina traditiei„Opera de artă își capătă existența sa relativ independentă prin transferarea unui conținut sufletesc într-un material concret, etern”,

spunea poetul nostru Panait Cerna și de la această idee am plecat și noi, Daniel Popa și Bianca Copotoiu, atunci când ne-am gândit să realizăm parteneriatul educațional între școlile noastre, Școala Generală ,,Ecaterina Teodoroiu,, din Târgu Jiu și G.S.I.M. Bâlteni. Prin acest parteneriat ne-am propus nu doar să redefinim în sufletul copiilor elemente din tradiția și din arta noastră a românilor, dar și să îi implicăm efectiv să realizeze ei înșiși activități prin care să contribuie la realizarea unor momente și materiale care să se apropie în cât mai mare măsură de tradiție și de artă.

Și dacă parteneriatul nostru a debutat cu o activitate coordonată de doamna profesoară de limba și literatura română Copotoiu Bianca la G.S.I.M Bâlteni cu ocazia tradiționalei zi a Dragobetelui azi, 9 martie, am susținut și noi la Școala Generală ,,Ecaterina Teodoroiu,, activități dedicate zilelor tradiționale din luna Martie, 1 și 8 Martie. Activitățile au fost realizate cu sprijinul doamnelor directoare, Secărin Cornelia și Zamfir Livia, iar profesorii implicați au fost Zamfir Livia, director adjunct și profesor de educație fizică și sport, Ciurea Diana, profesoară de educație plastică și subsemnatul, Popa Daniel, profesor de limba și literatura română, toți profesori titulari la Școala Generală ,,Ecaterina Teodoroiu,, și mulți din elevii școlii noastre de la toate clasele.
crampeie din lumina traditiei (8)Prima activitate a fost susținută de elevii de la clasa a VIII-a, Istrate Dragoș și Hanciu Laura, care, îndrumați de profesorul Popa Daniel au realizat și au prezentat un material în powerpoint unde ne-au prezentat legende pe tema mărțișorului făcându-ne să pășim pe tărâmul miticului românesc care își trage sevele din mitologia dacă și romană amintindu-ne simbolurile celor două culori ale mărțișorului: roșul ce simbolizează dragostea pentru tot ce e frumos și albul simblolul purității și sănătății ce, odată cu venirea primăverii se resimt în întreaga natură. Bineînțeles că s-au oprit apoi și asupra zilei de 8 Martie, zi în care mai mult ca niciodată delicatețea, sensibilitatea și afecțiunea femeii sunt sărbătorite în întreaga lume. Și, cu vocile lor de copii, elevii ne-au făcut să ne amintim că trebuie să ne iubim mai mult mama pentru că ea este mai mult decât îngerul ce ne-a vegheat copilăria, este acea tărie, acea siguranță pe care o simțim în momentele dificile pe tot parcusul vieții, acel inefabil din poezia ce i-a fost închinată în întreaga literatură.
Să ne oprim acum asupra talentaților copii pregătiți de doamna profesoară Zamfir Livia. Munca lor s-a văzut când prin dansurile lor, fragmente din dansurile populare din diferite zone, au smuls ropote de aplauze din partea invitaţilor, dar și a colegilor săi și a profesorilor prezenți. Efortul doamnei profesoare în această pasiune a sa a fost concretizat nu doar aici și prin acești elevi, ci și prin generațiile trecute din care mulți sunt la „Doina Gorjului”. Nu doar cu dansuri au participat elevii pregătiți de doamna profesoară, ei au încântat audiența și prin cântece la nai sau prin sceneta realizată după opera „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă.
Apoi elevii școlii noastre le-au prezentat invitaților și le-au oferit felicitări realizate cu ocazia zilei de 8 Martie de ei împreună cu doamna profesoară Ciurea Diana întărindu-se relațiile de prietenie dintre ei, relații care s-au inițializat încă de la prima activitate și se vor consolida pe parcursul întregului proiect elevii descoperind noi modalități de socializare la nivelul unității de învățământ.
Cu speranța că parteneriatul nostru va continua în același ton propice pentru o educație extrașcolară eficientă mulțumim tuturor persoanelor implicate în susținerea și desfășurarea activităților, inclusiv Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Profesor Popa Daniel, Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here