„Zilele Culturii Populare în Gorj” încep în acest weekend

164

mesteri populariMunicipiul Târgu-Jiu va fi gazda în intervalul 12 – 15 august a primei ediţii a evenimentului „Zilele Culturii Populare în Gorj”, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, cu sprijinul Primăriei Târgu-Jiu, al Şcolii Populare de Artă, Primăriilor şi Consiliilor Locale Scoarţa şi Tismana.

Potrivit lui Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, aceasta este cea mai completă manifestare în domeniul culturii populare care s-a organizat în Gorj, printre evenimente numărându-se şi deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Târgului meşterilor populari din România. „Vineri, 12 august, vom inaugura panoul video de promovare a activităţii curente a Centrului, dar şi Biblioteca de specialitate a Centrului ce se va numi Alexandru Doru Şerban, în memoria fostului scriitor. De asemenea vom deschide o nouă ediţie a Târgului meşterilor populari din România, manifestare ce va cuprinde toate tipurile de meşteşuguri”, a declarat Cepoi.

Meşteri din Moldova şi Bulgaria

Pompiliu Ciolacu, unul dintre organizatorii târgului, spune că anual, în municipiul Târgu-Jiu vor avea loc patru târguri şi anume cel al meşterilor populari din România, cel al meşterilor din Oltenia, al Suvenirurilor de Crăciun şi al Copiilor Meşteşugari. „La ediţia din acest an a Târgului meşterilor populari din România vor participa 59 de meşteri din ţară, zece din Gorj, doi meşteri cu obiecte din ceramică din Repulica Moldova şi patru meşteri cu tot atâtea meşteşuguri din Bulgaria. Cel mai probabil, cinci sau şase meşteri vor fi premiaţi cu premii în bani şi diplome, iar în acest sens s-a stabilit deja o comisie. Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni, la Târgu-Jiu, pe Bulevardul Victoriei vor ajunge meşteri cu obiecte din ceramică, lemn, icoane, sculpturi, ţesături, jucării din lemn, cazane, bijuterii, picturi naive ţărăneşti, instrumente muzicale şi multe alte meşteşuguri”, a precizat Ciolacu.

Evenimente şi la Scoarţa şi Tismana

Calendarul manifestărilor cu ocazia „Zilelor Culturii Populare în Gorj” prevede ca sâmbătă, 13 august, să aibă loc lansarea albumului „Meşteri gorjeni”, un album cu 16 pagini, precum şi festivitatea de premiere a participanţilor la Târg. De asemenea, duminică, 14 august, la Căminul Cultural din comuna Scoarţa se va lansa monografia „Încursiune în viaţa satelor comunei Bobu”, de Titu Zălog. Evenimentele se vor încheia luni, 15 august, în Dumbrava Tismana unde se va susţine Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc, ediţia 2011.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here