„Supliment” pentru vânat

124
Animalele din fondul de vânătoare sunt ajutate, în perioada de iarnă, să se hrănească. Acestora le sunt aduse furaje pe categorii de vânat încă de la începutul lunii noiembrie şi până la sfârşitul lui martie, când animalelor le va fi mai uşor să îşi găsească singure hrana.

Asigurarea unei hrane complementare de către gestionarii fondului este necesară în lunile de iarnă, când mâncarea se găseşte rar. Dacă nu ar fi asigurat acest „supliment”, unele dintre animale ar putea dispărea sau s-ar putea produce inclusiv fenomenul de migrare către alte zone. Din această cauză, în pădure sunt amenajate locuri speciale unde vânatul ştie că găseşte hrană. Fie că este vorba despre furaje fibroase (fân, trifoi, lucernă), concentrate (fructe, seminţe, cereale) sau rădăcinoase suculente (cartofi, napi, fructe proaspete), toate acestea sunt asigurate de către gestionarii fondului.
Zeci de tone de hrană
Toate aceste alimente sunt, de fapt, cultivate de pădurari şi depozitate în hambarele Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi (AJVPS) Gorj, special pentru perioada de iarnă. Ulterior sunt duse în saivane şi hrănitori, din când în când, animalele cunoscând aceste puncte de unde se pot hrăni în sezonul rece. Potrivit directorului AJVPS Gorj, Nicolae Tonca, pentru iarna 2009-2010 s-au pregătit peste 26 de tone de fân, 35 de tone de fructe, seminţe şi borhot, aproape 22 de tone de frunzare, peste 14 tone de cereale şi peste 36 de tone de napi. Şi, de asemenea, au fost achiziţionate circa opt tone de drobi de sare, tot pentru acest sezon rece, toată această hrană fiind distribuită periodic animalelor din fondul de vânătoare.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here