“Munca la negru”, sancţionată aspru de inspectorii ITM Gorj

173

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au desfăşurat în săptămâna 17-21 septembrie mai multe acţiuni de control depistând astfel mai mulţi angajatori care utilizau “munca la negru”. În urma controalelor în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de 49.500 de lei. În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă valoarea sancţiunilor dată de către aceştia a fost de 13.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost realizate un număr de 28 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. 3 angajatorii utilizau “munca la negru” având 4 persoane fără forme legale de angajare. Drept urmare pentru angajatorii care nu respectau legea s-au aplicat sancţiuni în cuantum de 40.000 lei.
Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane “la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii: creşterea animalelor, construcţii, respectiv exploatare forestieră.
Au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale la 10 angajatori, din care 7 sunt amenzi în valoare totală de 49.500 lei.

Neconformităţi depistate
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă inspectorii ITM Gorj au realizat 32 de controale în care au fost aplicate 33 sancţiuni în valoare de 13.000 lei. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, nesemnalizarea riscurilor, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here