Va fi sau nu protest?! – Angajații AJOFM și-au transmis public nemulțumirile privind salariile

1071

După protestelor salariaților de la Casele Județene de Sănătate, se întrevede o formă de grevă și în rândul angajaților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj.

În cursul zilei de ieri, colectivul funcționarilor publici din cadrul AJOFM Gorj a transmis o scrisoare deschisă adresată atât conducerii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cât și primului-ministru Marcel Ciolacu. În cuprinsul scrisorii, aceștia reclamă salarizarea slabă, precizează care este volumul de muncă și adresabilitatea către populație, acestea din urmă fiind cu mult peste ceea ce reprezintă veniturile lunare ale angajaților. ,,Este nevoie ca, până la finalul anului curent, respectiv până la 31 decembrie 2023, Guvernul să decidă sprijinirea personalului din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă prin politica de salarizare. (…) Noi, salariații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, entitate cu personalitate juridica la nivel județean, aflată în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, semnatari, solicităm Guvernului României o decizie urgentă, în favoarea majorării veniturilor salariale solicitate, astfel încât să putem desfășura activitățile aferente noului an bugetar în cele mai bune condiții. Decizia trebuie să reprezinte un act de reglementare cât mai urgent pus în aplicare, care să asigure o restabilire temporară a echilibrului în sectorul bugetar până la momentul aplicării noii legi a salarizării unitare. (…) Pe lângă plata indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor care au rămas fară un loc de muncă, Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj realizează şi măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, care privesc: creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, prin informarea şi consilierea profesională, medierea muncii, formarea profesională, evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, completarea veniturilor salariale ale angajaţilor, stimularea mobilităţii forţei de muncă; stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi crearea de noi locuri de muncă, prin acordarea de subvenţii pentru o gama largă de categorii sociale; stimularea şomerilor pentru a-şi găsi mai repede un loc de muncă, prin acordarea de prime de activare, inserţie, mobilitate, încadrare şi relocare; promovarea participării pe piaţa muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială”, se arată în scrisoarea deschisă ce cuprinde problemele expuse premierului României de către angajații AJOFM Gorj.

Angajat: ,,Salariile noastre sunt aproape de minimul pe economie”
Momentan, sindicatul din cadrul AJOFM Gorj nu a luat nicio decizie privind un viitor protest, încă purtându-se discuții în acest sens. Funcționarii reclamă faptul că salariul lor este și cu până la 1.500 de lei net mai mic față de cele din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). ,,Salariile noastre sunt aproape de minimul pe economie. Noi ne dorim doar ca acestea să fie aduse la nivelul celor pe care le încasează colegii noștri de la Agenția Națională. Funcționarii din teritoriu iau salarii mult mai mici decât cei de la București”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

,,La muncă egală – salarii egale”
Mai precis, în timp ce salariul de bază al consilierului superior gradația 5 din cadrul agențiilor județene este de 6.109 lei, la nivel central salariul de bază al unei funcții similare este de 8.195 lei, ceea ce rezultă o diferență a salariului net de 1.500 lei. Angajații AJOFM Gorj mai susțin si că, în timp ce salariul de bază al consilierului superior gradația 5 din cadrul instituției este de 6.109 lei, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj salariul de bază al unei funcții similare este de 9.400 lei: ,,Ca urmare, solicităm ca prin emiterea unui act normativ să se elimine și discrepanțele salariale dintre funcțiile publice ale administrației din sectorul bugetar, pe principiul la muncă egală – salarii egale”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here