Un nou specialist la Spitalul Județean. Manager: „Avem în continuare deficit de medici”

1622

Un nou specialist s-a alăturat echipei medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Este vorba de dr. Ionuț Alexandru Vătau, medic specialist gastroenterologie și hepatologie, care și-a început activitatea în cadrul secției la începutul acestei săptămâni. Spitalul se confruntă în continuare cu un deficit de medici. Ar mai fi nevoie de specialişti cardiologi, de medicină internă, radiologie, ATI, boli infecțioase, dar şi pe alte specializări.

Medicul Ionuț Alexandru Vătau activează în linia de gardă a secției din luna martie și este foarte apreciat de pacienți, spun reprezentanții spitalului.
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” Timișoara, generația 2011-2017, Alex Vătau a fost încadrat la Spitalul Orășenesc „Sfântul Ștefan” Rovinari ca medic rezident și s-a pregătit în Timișoara, la Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, în perioada 2018-2022.
A devenit medic specialist în ianuarie 2023 și a început activitatea la spitalul din Rovinari, de acolo transferându-se la Târgu Jiu.
Medicul Vătau s-a alăturat, astfel, echipei din Secția de Gastroenterologie, compusă din dr. Cristina Pană, medic primar gastroenterologie, dr. Roxana Gheorghițoiu, medic specialist gastroenterologie, dr. Oana Lunceanu, medic specialist gastroenterologie și dr. Cecilia Stoichițoiu, medic primar medicină internă.
Dr. Vătau are competențe în Ecografie abdominală și Endoscopie digestivă nivel I (endoscopie digestivă superioară și inferioară diagnostică, polipectomii și hemostază endoscopică), Ultrasonografie abdominală; Fibroscan.
„Este o persoană comunicativă, care manifestă spirit de echipă, calități dobândite în urma organizării de workshop-uri în perioada studenției și a rezidențiatului”, spun reprezentanții spitalului.
Medicul specialist Alex Vătau va activa, din luna septembrie și în cadrul Cabinetului de Gastroenterologie din Ambulatoriul Integrat al SJU Târgu-Jiu, programările putându-se face la nr. de telefon 0741.151.346.

Specialitățile deficitare
Spitalul Județean înregistrează un deficit de 35 de medici. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări managerilor de spitale că va cere Guvernului derogare pentru angajarea medicilor în spitale, chiar dacă în acest moment angajările la stat sunt limitate printr-o ordonanță.
„Există în continuare un deficit de medici. Ordonanța 34/2023 a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor temporar vacante și a existat la un moment dat o solicitare din partea Ministerului Sănătății ca fiecare unitate sanitară să trimită un memorandum cu deficitul de personal, pentru a fi demarate procedurile de scoatere la concurs a posturilor. A fost trimis acel memorandum cu un număr de 66 de posturi, dintre care mai mult de jumătate au fost de medici, și aici e vorba de majoritatea specialităților deficitare, mă refer la Cardiologie, ATI, Radiologie, Medicină Internă, Boli Infecțioase, Chirurgie toracică, Psihiatrie pediatrică, Genetică medicală”, a precizat managerul Dumitru Vienescu, la un post local de televiziune.
Șefii spitalului nu au primit încă aprobare pentru scoaterea posturilor la concurs. „Așteptăm să vedem dacă vom primi aprobare până la sfârșitul anului, pentru că avem nevoie de aceste specialități și de medici pentru a asigura liniile de gardă. De exemplu, la Boli Infecțioase, unde există doar trei medici cu specialitatea boli infecțioase, linia de gardă se asigură cu medici de la Medicină Internă. De asemenea, la secția ATI II, acolo unde este o activitate intensă, încercăm să fie organizate două linii de gardă, pentru că sunt medici care participă la operații și ar trebui să fie și un medic care să fie în activitatea de secție. Ori acest deficit îl acoperim doar prin angajarea de medici”, a mai spus Vienescu.
Angajările în sistemul sanitar se pot face doar în urma aprobării, în Guvern, a unui memorandum de deblocare a angajărilor. Angajările au fost blocate în luna mai, odată cu adoptarea Ordonanței austerității. Deficitul de personal în sistem se ridică la 45%, potrivit Ministerului Sănătății.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here