Un deputat de Gorj cere măști gratuite pentru populație

1517

Mai mulți parlamentari de la PSD și Pro România au inițiat un proiect de lege care prevede acordarea de măști de protecție, gratuit, de către Ministerul Sănătății, fiecărui cetățean român, până la data de 15 mai, pentru a se proteja de coronavirus.

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măști de protecție pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României până la data de 15 mai 2020. În vederea asigurării de protecție cetățenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătății, prin Unifarm SA, dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni și din import. Fondurile pentru acordarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arată în proiect.
Distribuția măștilor se face prin direcțiile de sănătate publică județene către autoritățile publice locale. „Autoritățile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetățean a setului de 30 măști de protecție în mod gratuit”, mai arată inițiativa legislativă. În expunerea de motive se subliniază faptul că în prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și totodată din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziționării acestor măști. Mai mult, necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile.
„Din păcate, foarte mulți români nu au posibilitatea de a achita măști. Nu e normal și nu e corect. Am depus acum, e gata proiectul de lege, în așa fel încât până pe 15 mai, Unifarm, o companie de stat, să achiziționeze măști în special din producție internă și să le distribuie prin autoritățile locale către toți românii. Nu poți să le ceri românilor să iasă pe stradă cu mască, neavând măști”, a precizat deputatul de Gorj Victor Ponta, unul dintre inițiatori.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, în regim de urgență. După data de 15 mai, măștile de protecție devin obligatorii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here