Foarte apreciat de iubitorii de plante, trandafirul este destul de sensibil la atacul dăunătorilor. Putem observa uneori insecte mici, de culoare verde, care formează grămăjoare în special în zona bobocilor şi lăstarilor tineri. Ei se hrănesc cu sevă şi ajung, în final, să sufoce la început zona afectată, iar mai apoi întreaga plantă. Este vorba de o insectă numită Aphis rosae, păduchele trandafirului.
Păduchele verde al trandafirului este adesea confundat şi denumit greşit, puricele frunzei. Din punct de vedere entomologic, puricii şi păduchii plantelor sunt foarte diferiţi: puricii fac parte din ordinul Coleoptera iar păduchii din ordinul Homoptera. Aphis rosae, este un dăunător des întâlnit care dă bătăi de cap oricărui grădinar cu experienţă. Insecta este foarte bine adaptată la mediu şi foarte rezistentă, atacând pe lângă trandafirii din ţara noastră şi pe cei din majoritatea ţărilor cu climă temperată. El este o specie migratoare, în funcţie de condiţiile atmosferice călătorind pe distanţe foarte lungi. Îşi depune ouăle toamna, pe scoarţa trandafirilor, ouă din care primăvara apar primele larve. Ele se dezvoltă şi în luna mai capătă aripi şi migrează pe alte plante, de preferinţă plante ierboase. Toamna ele depun iarăşi ouă, şi ciclul de viaţă se reia. Ei atacă în special bobocii şi lăstarii tineri, formând colonii masive care sufocă planta. Ştiaţi că? Gărgăriţele sunt prădători naturali ai afidelor. Datorită lor în mediul natural există un echilibru care împiedică înmulţirea peste măsură a acestor dăunători.
Cum scăpăm de dăunători
În primă instanţă, dacă numărul lor nu este foarte mare, se îndepărtează cu apă uşor încălzită. Se mai poate stropi trandafirul cu o emulsie de apă şi săpun de casă. În cazul tratamentelor chimice, există o categorie de insecticide dedicată afidelor, denumită aficide. Unul dintre cele mai utilizate este Pirimor 25 WP. Se pot utiliza şi insecticide cu spectru larg de acţiune, cum ar fi Sinoratox, Decis sau Zolone.