Toamna în grădină

379
ghivece de floriNu mai e soare, nu mai e cald, iar florile noastre din balcoane sau grădini s-au ofilit. E vremea să ne ocupăm puţin de ele.
Toamna impune modificări în casele şi grădinile noastre.

Ghivecele cu flori perene care nu rezistă afară la temperaturi scăzute trebuie să-şi găsească un loc în interiorul casei.

Nu muta ghivecele brusc de la foarte frig la foarte cald. Temperatura interioară şi exterioară trebuie să fie asemănătoare, pentru ca planta să nu sufere un şoc şi să piardă frunzele sau florile. Aşa că poţi fie să le aşezi în casă când vremea de afară e încă frumoasă, fie să încerci să le acomodezi la noua temperatură şi umiditate de interior treptat, aşezând ghivecele în dreptul unui geam întredeschis.
Unde le aşezi
Plantele nou intrate de afară nu trebuie aşezate în dreptul, pe sau în imediata apropiere a unei surse de căldură sau de răcoare, cum ar fi cuptoare, calorifere, aeroterme sau aparate de aer condiţionat. Curenţii de aer fierbinţi sau reci dăunează oricărei plante. Nu aşeza ghivecele mari din ceramică direct pe parchet sau mochetă. Greutatea acestora, precum şi faptul că ghiveciul de ceramică transmite umezeală vor face ca locul în care este aşezat ghiveciul să fie afectat. Foloseşte un suport din lemn sau metal cu roţi, care ajută mult şi la deplasarea ghiveciului.
Tot acum, majoritatea plantelor au produs seminţe care trebuie recoltate şi păstrate până la primăvară, când va fi momentul semănării. Fiecare tip de seminţe se păstrează separat. Pentru seminţele care trebuie păstrate la loc întunecos şi uscat se recomandă o cutie, din metal sau lemn, cu capac etanş. Plantele bulboase anuale deja s-au ofilit, atinse de prima brumă, şi trebuie tăiate pentru a conserva bulbii.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here