Toamna în grădină o explozie de culori fierbinţi

435

toamnaChiar dacă vara a trecut, cu toate culorile vii şi cu prospeţimea-i specifică, încă te mai poţi bucura de frumuseţe în grădina ta. Secretul constă în aranjarea curţii astfel încât să fii înconjurat de o armonie de culori. Şi toamna ai ce admira!

Portocaliu, roşu, cărămiziu, violet, argintiu – fie că încerci o armonie între ele, fie că preferi contrastul, aceste culori domină peisajul tomnatic. Alege specii de flori sau de arbuşti care înfloresc astfel şi splendoarea lor va înlătura senzaţia de vreme mohorâtă şi răcoroasă.
Frunze ruginii, culori nemaiîntâlnite până în această perioadă, o bogăţie de forme, o atmosferă fascinantă. Ca să te încânte toate acestea trebuie să te pregăteşti din timp. Ce trebuie să faci după plecarea verii pentru a avea o grădină de invidiat şi pentru ca decorul să vibreze de culoare?
Vedetele toamnei
Poţi adăuga florilor existente anumite soiuri de tufe care oferă un spectacol coloristic deosebit. Printre plantele care sunt regine toamna se numără crizantemele, gladiolele, gălbenelele, arbuştii cu frunze ruginii, begoniile sau daliile. Aşa că asigură-te din timp de plantarea şi îngrijirea lor.
Aşa cum am spus, crizantemele cu flori de diverse culori dau senzaţia de prospeţime şi aduc un curcubeu în jurul casei. Pentru a le avea cât mai mult timp înflorite e necesar să le plantezi în locuri răcoroase dar luminoase, iar apa să nu fie în exces.
Pentru interior, aceste flori transformă atmosfera obişnuită într-una regală. Conform tradiţiei Feng Shui crizantemele aduc fericire în viaţa celor care se bucură de prezenţa lor, deci împodobeşte interiorul casei cu minunatele flori de aur.
În lunile care urmează ne vom sătura de zilele ploioase, de soarele care abia mijeşte de după nori şi de ceaţa de dimineaţă care ne pătrunde până-n oase. Vom intra într-o bine-meritată pauză, ne vom încălzi la gura sobei şi ne vom răsfăţa cu ceai cald. Totuşi, un grădinar adevărat este obligat să pregătească terenul pentru vara călduroasă şi înfloritoare care va veni.
În lunile septembrie-octombrie se plantează bulbii de zambile, narcise, easter lily, crini sau lalele, într-un teren îmbogăţit cu îngrăşăminte complexe.
Pentru trandafiri poţi găsi un loc definitiv pentru plantare, dar înainte fasonează coroana şi rădăcina. Este foarte important ca acum să acoperi pământul cu îngrăşământ, pentru a proteja solul şi pentru a-i menţine o temperatură constantă.
Dacă ai un gazon în curte, nu e momentul să-l ignori. Tunde-l, îndepărtează de pe el iarba uscată, buruienile sau frunzele moarte şi pregăteşte-l pentru frigul care va urma. Hrăneşte-l cu un îngrăşământ bazat pe fosfor şi potasiu, pentru întărirea rădăcinilor. Tot acum poţi semăna gazon pe porţiunile distruse.
Acest anotimp mohorât îţi oferă o explozie de nuanţe şi de parfumuri. Bucură-te de ultimele pete de culoare. Iarna va transforma totul într-o imensitate de alb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here