Titularizare 2021 în Gorj: Notele a zeci de candidați, modificate după contestații

1483

Ministerul Educației a afișat ieri rezultatele finale obținute de candidații care au susținut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar – sesiunea 2021. Dintre cei peste 80 de candidați din Gorj care au depus contestații după afișarea primelor rezultate, mai bine de jumătate au reușit să obțină note mai mari. Notele mărite înseamnă și o creștere a numărului candidaților cu note mai mari sau egale cu 7.

97% dintre contestațiile depuse după afișarea primelor rezultate ale concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar s-au soldat cu modificarea notei inițiale, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. ”Un procent greu de explicat, în condiţiile în care este necesară o încredere în evaluare. Mai mult decât atât, avem 130 de contestaţii care s-au soldat cu diferenţe mai mari de 2 puncte. (…) Avem de asemenea şi diferenţe mai mari de 3 puncte, diferențe mai mari de 4 puncte”, a declarat acesta. În Gorj, nu s-au înregistrat diferențe atât de mari între notele inițiale și cele finale. De exemplu, în rândul candidaților cu note mai mici după contestații, cea mai diferență este de 0,95 puncte. Diferențe de până la 1,4 puncte apar în cazul candidaților cărora contestațiile le-au adus note mai mari. Pe opt dintre ei, contestațiile i-au ajutat să obțină nota necesară pentru angajare pe perioadă nedeterminată, adică 7. La nivel național, procentul de promovare a crescut la 46%.

Prea puține posturi titularizabile
Nu toți cei care au reușit să obțină nota 7 vor și obține un post de titular, lucru recunoscut și de ministrul Educației. ”Creșterea numărului de posturi are la bază micșorarea numărului de elevi în clasă și are la bază construcția de noi grădinițe, spre exemplu. Odată cu creșterea numărului de posturi în sistem va crește și șansa de titularizare a acelor cadre didactice care au obținut rezultate bune. Pe de altă parte, numărul total al posturilor titularizabile este dat de suma deciziilor fiecărei școli de la nivelul Consiliului de Administrație. Aceste decizii trebuie să fie profesioniste, e nevoie de un management mult mai bune școli. În acest sens vom organiza concursul pentru ocuparea posturilor de directori în școli. (…) La finalul acestei săptămâni, va fi publicată metodologia de concurs. În data de 14 septembrie va debuta concursul, pe 15 octombrie vom avea proba scrisă, apoi cei care vor putea să obțină peste nota șapte la proba scrisă se vor prezenta la comisiile de interviu care vor avea o structură puternic profesionalizată, în așa fel încât înainte de sărbătorile de iarnă să se emită deciziile pentru directorii câștigători ai concursului începând cu ianuarie 2022. Este al doilea motiv pentru care dorim să dăm șansa profesorilor buni, cu vocație de dascăl, se poate să obțină posturi de titulari în sistemul de educație. Pentru că avem nevoie de resursă umană competentă în sistemul de educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.
La nivelul județului nostru sunt disponibile doar 15 posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. Ședințele de repartizare vor începe astăzi.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here