Tinere talente gorjeneşti – Luiza Ciudin, între pasiunea pentru muzică şi lectură

492
luiza ciudinLa doar nouă ani, Luiza Ciudin ştie clar cum va arăta viitorul ei: va fi medic generalist, va cânta pentru apropiaţii săi şi niciodată nu va renunţa la cărţi. Luiza Ciudin este din Pojogeni, Târgu-Cărbuneşti, are nouă ani şi este în clasa a III-a. Studiază canto popular de trei ani încoace atât la Palatul Copiilor, cât şi la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu.

Ea îşi respectă foarte mult ambele sale profesoare, Emilia Dragotoiu-Nanu şi Camelia Argint şi le mulţumeşte pentru dragostea pe care i-au insuflat-o pentru muzica populară gorjenească. Atât în perioada vacanţelor, cât şi în timpul anului şcolar, fata este înnebunită după cărţi. O dată la două săptămâni ea merge la bibliotecă şi se întoarce acasă cu câte 8 cărţi, pe care le „devorează” într-un timp scurt. Părinţii sunt cei care mereu o sfătuiesc să pună şcoala pe primul loc şi să fie o persoană cultă, pentru că doar cunoştinţele ei o pot ajuta în viaţă.

Vrea mai multe costume populare
Printre premiile obţinute în domeniul folclorului se numără un loc I la Prigoria la „Promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare”, un loc al II-lea la un festival local de la Novaci, şi a fost participantă a ediţiei din 2008 la „Vreau să fiu mare vedetă”. În şifonierul Luizei se regăsesc trei costume populare, însă şi multe alte piese vestimentare populare. Marea dorinţă a fetei este să aibă mult mai multe costume, câte unul special pentru fiecare ocazie sau fiecare concurs. Încă de când a intrat în clasa I, Luiza Ciudin este membră şi a Ansamblului „Gilortul” din Târgu-Cărbuneşti.În fiecare vară, fata îşi ia părinţii şi îi convinge să o ducă la băi la Săcelu doar pentru a se bălăci cu colacul, că la înotat nu se pricepe. Viitorul acesteia este deja conturat: vrea să urmeze Facultatea de Medicină, să nu renunţe la studiile muzicale măcar până la terminarea liceului, iar cărţile să-i fie cele mai bune prietene.
Luiza se descrie ca fiind o fire activă, însă cam timidă şi, recunoaşte că uneori părinţii o mai împing de la spate. O bună prietenă îi este chiar mama, pe mâinile căreia se lasă mereu pentru a-i pregăti şi alege vestimentaţia, dar şi care se ocupă de aspectul fizic al micuţei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here