Week-end-ul trecut s-a deschis oficial sezonul de schi în staţiunea montană Rânca. Cei câţiva zeci de centimetri de zăpadă au atras aproximativ 200 de schiori pe pârtia M1. Cum era de aşteptat, au apărut şi primele incidente specifice sezonului, salvamontiştii gorjeni soluţionându-le fără a fi necesar transportul victimelor la un spital.
Datorită ninsorilor din ultimele zile, stratul de zăpadă depus pe pârtie a făcut posibilă deschidere oficială a sezonului de schi, la Rânca. Primii turişti au ajuns în staţiune încă de vineri seara, iar sâmbătă aceştia au profitat din plin de atmosfera relaxantă de pe pârtie. „Sâmbătă, la Rânca, a debutat sezonul de schi. Zăpada căzută a fost de circa 30 cm, dar a fost suplimentată cu cea realizată cu tunurile de zăpadă, permiţând amenajarea la un nivel corespunzător a pârtiei M1 din centru staţiunii. Pe pârtie au fost aproximativ 200 de schiori şi câteva sute de persoane în întreaga staţiune. Multe dintre acestea au coborât sâmbătă seara, fie ţinând cont de avertizările meteorologilor, care anunţau căderi mari de zăpadă şi viscol, fie dorind să meargă duminică la vot”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Primele victime ale zăpezii
Cum era de aşteptat, odată cu începerea sezonului de schi au apărut şi primele incidente. „În prima zi a sezonului, pe pârtia de schi salvamontiştii gorjeni au avut doar două cazuri: o plagă deschisă şi o entorsă, cazuri soluţionate fără a fi necesar transportul accidentaţilor de urgenţă la o unitate medicală”, a confirmat Cornoiu. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, duminică, 9 decembrie, cantităţile de zăpadă şi vântul foarte puternic au blocat drumul către staţiune, iar un defect la sistemul de alimentare cu energie electrică a întrerup distribuţia acesteia în întreaga staţiune. „Peste 8 ore, echipele de la deszăpezire au lucrat la capacitate maximă pentru a desface drumul şi a asigura accesul echipelor de intervenţie electrică, acestea fiind preluate de către echipele Salvamont şi transportate către releul Cerbul, prin troiene de 1-2 metri şi pe un viscol de peste 100 km/h. În partea a doua a zilei drumul a fost desfăcut în condiţii acceptabile, permiţând afluirea turiştilor din şi către staţiune, dar şi a ambulanţelor solicitate pentru a prelua două persoane din staţiune cu probleme cardiace, respectiv digestive”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj. Prin urmare, la Rânca a fost un weekend plin pentru salvamontiştii gorjeni şi pentru personalul implicat în administrarea staţiunii, cu un vârf maxim de probleme majore, soluţionate în condiţii vitrege din punct de vedere meteorologic, şi care au confirmat capacitatea de reacţie şi de intervenţie a acestora. Stratul mare de zăpadă căzut creează premizele ca din week-end-ul următor să funcţioneze şi celelalte pârtii din staţiune.
Minodora Sucea