MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele celei de-a 12-a ediții a Programului MOL de promovare a talentelor. În urma selecției făcute de jurii de specialitate, 387 de tineri sportivi și artiști au fost desemnați beneficiari ai fondului total de sprijin în valoare de 359.000 de lei. În cei 12 ani de existență a programului au fost acordate finanțări în valoare de peste 3.230.000 de lei, pentru 1.954 de tineri sportivi și artiști.
Peste 380 de tineri sportivi și artiști din ţară primesc finanțare în perioada următoare prin programul de promovare a talentelor, coordonat de MOL România şi Fundaţia pentru Comunitate. Din Oltenia au obţinut finanţare un număr de şase tineri: Diaconu Adina Mihaela, Slatina – tenis de masă; Ene Roxana Maria, Craiova și Mușulete Ștefania Medeea, Râmnicu Vâlcea – atletism; Nedelcu Ioana Victoria, Craiova – vioară; Tomescu Cristina, Craiova – pian; Toloargă Ioana, Bumbești Jiu – literatură. Ioana Toloargă, câştigătoarea din Gorj a acestui program, are 17 ani, este originară din oraşul Bumbeşti-Jiu şi învaţă la Colegiul Naţional “Spiru Haret” din municipiul Târgu-Jiu.
La ediția din acest an a Programului MOL de promovare a talentelor au fost înscrise 515 proiecte, care vizau finanțarea a 1.162 de tineri sportivi și artiști cu suma totală de peste 3.043.000 de lei. Alocarea fondului de 359.000 de lei s-a făcut în urma selecției realizate de juriile de sport și artă, fiind declarate câștigătoare 179 de proiecte prin care obțin finanțare 387 de tineri talentați. În domeniul artelor au fost selectate 49 de proiecte susținute cu 120.000 de lei, iar la categoria sport au fost alese 106 proiecte, care au obținut în total suma de 169.000 de lei. La categoria de vârstă de peste 18 ani – unde sunt invitați să se înscrie beneficiarii edițiilor precedente ale programului, care au împlinit vârsta majoratului – suma totală de 70.000 de lei a fost împărțită între 24 proiecte. “Majoritatea proiectelor câștigătoare în acest an au obținut finanțare parțială. Șansa finanțării integrale crește odată cu prezentarea clară a rezultatelor anterioare ale concurenților, stabilirea exactă a scopurilor și adaptarea unui buget corespunzător. Este un concurs de proiecte relativ simplu, iar colaboratorii noștri oferă informațiile necesare pe tot parcursul anului pentru cei interesați. Și în acest an peste 500 de proiecte au fost înscrise în procedura de selecție, un număr care dovedește că acest program este ușor accesibil și cunoscut pe plan național”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate. În cadrul Programului MOL de promovare a talentelor un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile de transport legate de activitatea sa sportivă sau artistică sau pentru a achiziționa echipamente și materiale. Din finanțarea totală a ediției a 12-a, 169.000 de lei sunt destinați sportului, 120.000 de lei domeniului artelor și 70.000 de lei pentru categoria de vârstă de peste 18 ani, în cadrul căreia pot solicita sprijin acei tineri care au beneficiat deja de sponsorizări în ultimii ani și au depășit vârsta majoratului. În cei 12 ani de existență a programului au fost acordate finanțări în valoare de peste 3.230.000 de lei, pentru 1.943 de tineri sportivi și artiști, din care unii au obținut finanțare în cadrul mai multor ediții. Aceste sponsorizări au fost acordate în cadrul celor 1.441 de proiecte câștigătoare, finanțate în acești ani. Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină, de asemenea, copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.
Izabella Molnar