Soarta celor 1.800 de salariați ai CEO, decisă cu doar o zi înainte de vacanța parlamentară!

3864

Cu doar o săptămână înaintea expirării contractelor celor 1.800 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia, angajați, anul trecut, pe perioadă determinată, se încearcă modificarea actului normativ care impune companiei energetice ,,menținerea cheltuielilor de natură salarială la nivelul programat al anului precedent”. Astfel, parlamentarii de Gorj au depus la Comisia pentru buget, finanțe și bănci, Comisia pentru industrii și servicii, respectiv la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, un amendament pentru modificarea legii care făcea, practic, imposibilă menținerea în activitate a celor 1.800 de salariați ai CEO, după data de 30 iunie. Acest amendament se află deja pe ordinea de zi a celor trei comisii din Camera Deputaților și va fi dezbătut la începutul acestei săptămâni, ultima din această sesiune parlamentară. În cazul în care nu va fi eliminată condiționalitatea CEO de a menține bugetul salarial la nivelul celui stabilit anul trecut, începând cu 1 iulie a.c., cei 1.800 de salariați își vor pierde locurile de muncă din cadrul producătorului energetic.

Situația celor 1.800 de persoane angajate, anul trecut, pe perioadă determinată, la Complexul Energetic Oltenia depinde de votul parlamentarilor, care vor decide, în această săptămână dacă modifică, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.27/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul energetic, precum şi pentru instituirea unor derogări.
Este vorba de un amendament la proiectul de lege PLx nr.374/2023 care va fi dezbătut marți și miercuri de către trei comisii de specialitate din cadrul Camerei Deputaților.
Amendamentul, depus de parlamentarii PSD, Mihai Weber, Claudiu Manta și Cristinel Rujan, respective de către deputatul PNL Gheorghe Pecingină, prevede eliminarea ultimei teze dintr-un articol care condiționează CEO de ,,menținerea cheltuielilor de natură salarială la nivelul programat al anului precedent”. Practic, această impunere face imposibilă menținerea unor cheltuieli salariale mai mari în acest an, decât cele prevăzute în Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei, aprobat în 2022. Astfel că, începând cu 1 iulie, dată la care expiră contractele individuale de muncă ale celor 1.800 de salariați, acestea nu mai puteau fi prelungite, iar oamenii rămâneau fără locuri de muncă.
Oricum, amendamentul este depus cu mare întârziere, în contextul în care proiectul legislative a fost adoptat tacit de către Senat, pe 30 mai a.c. și a ajuns la Camera Deputaților pe 6 iunie. De atunci, în Gorj au existat unele dispute publice între parlamentari cu privire la acest amendament, care au culminat cu acuzații de plagiat, din partea senatorului liberal Ion Iordache, la adresa parlamentarilor PSD.
Și dacă va fi adoptat de Camera Deputaților, după raportul comun al celor trei comisii, Proiectul de lege Plx 374/2023 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul energetic, precum și pentru instituirea unor derogări, ar trebui să ajungă la promulgare, iar într-un termen de 20 de zile poate intra în vigoare. Dacă legea nu va fi promulgată până la 30 iunie, conducerea Complexului Energetic Oltenia trebuie să găsească o soluție pentru perioada 1 iulie – până când legea va intra în vigoare.
Potrivit unor surse, se pare că s-a convenit ca cele1.800 de contracte individuale de muncă să fie prelungite, deocamdată, cu 30 de zile. Decizia vine și în contextul în care, este cunoscut faptul că, în perioada următoare, un număr semnificativ de salariați ai CEO s-ar putea pensiona, ca urmare a aplicării Legii nr.197/2021 care reduce cu 13 ani vârsta de pensionare pentru mineri și energeticieni.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here