Situație GRAVĂ la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu: fără linie de gardă la cardiologie! Medicii au demisionat!

16511

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu va rămâne fără linie de gardă, începând de vineri, 19 mai a.c., după ce cinci medici, din cei șapte care efectuau gărzi, au cerut încetarea contractelor de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă. Situația a devenit de-a dreptul gravă, în contextul în care, în ultimul timp, doi medici cardiologi s-au pensionat, iar alți doi au demisionat, recent, din posturile pe care le dețineau în unitatea medicală. De altfel, nici până pe 19 mai, SJU Târgu-Jiu nu a făcut public graficul de gărzi la Cardiologie pentru luna în curs. Reprezentanții spitalului au precizat că motivele invocate de medicii care au renunțat la gărzi au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018.

Din zece medici cardiologi care au efectuat gărzi, luna trecută, în Secția Cardiologie a SJU Târgu-Jiu, au mai rămas doar doi. Unul dintre medici va intra în concediu prenatal, doi medici au demisionat din unitatea medicală și au decis să profeseze la cabinet private, iar restul medicilor au cerut conducerii spitalului să le fie încetate contractele de muncă pentru serviciul de gardă. ,,În ultima perioadă, doi medici de specialitatea cardiologie au încetat activitatea prin pensionare și doi medici cardiologi vor înceta activitatea prin demisie. La nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, cinci medici din cei șapte care efectuau gărzi au încetat contractele individuale de muncă pentru asigurarea continuității liniei de gardă, începând cu 19.05.2023”, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al unității medicale.
Medicii cardiologi au motivat că erau supraîncărcați în Camera de gardă cu pacienții direcționați, pentru consult de specialitate, de către Unitatea de Primiri Urgențe și orele de gardă erau plătite la nivelul de acum cinci ani. ,,Motivele invocate au fost numărul mare de prezentări în Camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018. Situația existentă a dus la imposibilitatea întocmirii graficului de gardă începând cu data de 20 mai”, a adăugat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu. Reprezentanții spitalului spun că au cerut sprijinul celorlalte spitale din județ, dar și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova pentru asigurarea liniei de gardă. Oricum, în cazul în care nu se vor găsi soluții pentru deblocare a situației, pacienții care vor ajunge la UPU Târgu-Jiu și vor avea nevoie de consult cardiologic, o să fie direcționați spre unitățile spitalicești de la Tg-Cărbunești, Rovinari sau Craiova.
,,Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis adrese de sprijin cu personal în specialitatea cardiologie pentru asigurarea liniei de gardă către unitățile medicale din județul Gorj, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. De asemenea, au fost informați Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean Gorj și Casa de Asigurări de Sănătate Gorj”, au afirmat reprezentanții SJU Târgu-Jiu. Luna trecută, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a demarat procedurile pentru organizarea concursurilor de ocupare a trei posturi vacante de medic cardiolog, însă acestea au fost suspendate, începând cu 15 mai a.c., de la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului care interzice angajările în sectorul de stat.
Conducerea unității medicale a încercat, marți, în cadrul unei ședințe, să-i convingă pe medici să revină asupra deciziei, însă tratativele au eșuat. Nici alți medici cardiologi din spitalele din județ nu au dorit să vină să efectueze gărzi la SJU Târgu-Jiu.
,,Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu efectuează în continuare demersuri pentru rezolvarea acestei situații, purtând discuții repetate cu medicii secției pentru a reveni în linia de gardă.
În situația în care nu vor exista soluții pentru asigurarea liniei de gardă, se va solicita Ministerului Sănătății comasarea liniei de gardă Medicină Internă – Cardiologie, conform legislației în vigoare – sau altă măsură”, a conchis purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu.
Claudiu Matei

14 COMENTARII

  1. Un cardiolog specialist cu garzi ia 10.000 de lei si un primar 12.000. Garzi platite la ora mai putin decat o femeie de serviciu. Ce vorbesti bai nesimtitule?

  2. Tu pisic, salariul trecut pe contractul separat pentru un medic specialist este de 5k de lei. Adica daca face 7 garzi de 24 de ore primeste vreo 3k de lei, cand de fapt munceste fix inca o norma intreaga! Si nu impacheteaza cadouri sau se scarpina in cap ca tine ca ai vandut un iaurt expirat si ia amenda seful. Fiecare decizie medicala pe care o ia e mai importanta decat orice act destept pe care l-ai facut tu cu mintea ta putina.

  3. Pai asta si fac, merg in privat.
    Si treaba cu 20 mii lei pe luna e relativa, e cerere si oferta, daca lor nu le ajung atatia, si altul din alta parte nu vine pe banii astia, ce e de facut ?

  4. Daca ar fi singurul caz.Managerul mai avea putin sa desfiinteze o sectie ca sa scape de anumiti medici care nu se aliniau.Au plecat singuri.Si au ramas fara linie de garda.Asa si?Managerul politic sa traiasca,oricum nu are nicio legatura cu sistemul sanitar.”Va curg banii din buzunare,doctore,ai face bine sa taci”.Cine nu ar fi plecat?

  5. La peste 20000 RON pe luna sa ai tupeul asta ca medic, la stat? Să-i dea afara și sa angajeze tineri. Să meargă în privat acești medici, care nu se mai satura de bani și care nu dau doi bani pe actul medical. Afara cu derbedeii ăștia!

    • Frustrarea e mare cand nu trebuie sa inveti toata viata, sa te angajezi dupa 11 ani de scoala,sa lucrezi cu viata omului.Sa muncesti,apoi,peste 300 de ore pe luna,ani la rand,sa te ridici in picioare,la orice ora,cand suna telefonul si sa fugi sa salvezi viata unui om.Comparatia cu orice alta meserie nu se poate face.Deci nici salariu.Si castiga putin.Daca te uiti,in Franta,de exemplu,un anestezist cu toate gradele castiga intre 15.000 si 20.000 de euro pe luna.Si are 2 operatii pe saptamana.Cine mai castiga sumele astea?Nimeni. Dar ignoranta nu te scuteste de a spune baliverne.

      • Vorbiti din auzite presupun

        Salariul de care vb d-voastra e muncit cu vf si indesat de garzi nedormite si operatii in jur de 10 zilnic ,peridurale in maternitate ,asigurare garda Terapie etc

    • Asta e tot ce ai înțeles tu!? Nu banii sunt problema principala ci numărul prea mare de pacienti și epuizarea..Orice neavenit își da cu părerea pe internet.. Va meritați soarta, nenorociților..

      • Explica-mi cu e cu numarul de pacieiti si epuizarea. Faci garda ca sa tratezi pacienti. Sau cum e la garda muncesti jumatate de ore si jumatate te odihnesti?

        • Nu Costele. Sa spunem ca tu poti sa culegi un palet de capsuni pe zi. Insa de fapt trebuie sa culegi 4 paleti. Cum mai arata capsunele alea culese de tine? Acum transpune chestia asta, daca iti poti seta mintea, in pacienti. Ce calitate mai are actul medical? Pacientii nu sunt capsuni, sa ii numeri la bucata.. Intelegi diferenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here