După întâlnirea informală din 15 aprilie de la sediul Minprest Serv, la care au participat toţi liderii sindicali care conduc organizaţii în cadrul unităţii, Contractul Colectiv de Muncă pe 2015 a fost semnat. De fapt, s-a prelungit cu un an de zile Contractul Colectiv de Muncă din 2014, sindicatul majoritar reuşind să obţină şi câteva în plus pentru salariaţi faţă de vechiul document. Este vorba despre unele categorii de personal calificat care vor avea, anul acesta, unele majorări salariale.
Sindicatul Solidaritatea Minprest Serv, reprezentativ în cadrul unităţii, a reuşit săptămâna trecută, după întâlnirea informală de la Rovinari, să semneze prelungirea CCM-ului pe 2015. Acesta prevede, potrivit preşedintelui Cosmin Bivolaru, următoarele drepturi: cele două prime ocazionale de Paşte şi Crăciun, cu un cuantum de minimum 300 de lei, pentru copiii salariaţilor câte 100 de lei la final de an, prima de vacanţă menţinută sub formă de bani, în cuantum de 75% din încadrarea fiecărui salariat.
“Au mai rămas prinse în acest contract şi ajutoarele din partea administraţiei, adică cel de deces şi cele sociale. În plus, unele categorii de salariaţi calificaţi vor beneficia anul acesta de o creştere salarială. Mai există prevăzute şi acordarea a 20 de tichete de masă, lunar, pentru fiecare salariat pentru timpul efectiv lucrat. Contractul este valabil până pe 21 aprilie 2016”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Minprest Serv.
Sindicatul reprezentativ numără potrivit lui Bivolaru 921 de membri fiind astfel cu mult peste jumătate plus unul dintre salariaţii unităţii. Bivolaru a făcut aceste precizări deoarece în cadrul întâlnirii cu administraţia din 15 aprilie au fost lideri de sindicat care au pus sub semnul întrebării reprezentativitatea acestui sindicat.
A cerut introducerea sporului de vechime alături de salariu
Acesta a menţionat, de asemenea, că la discuţiile cu administraţia, sindicatul său ca şi reprezentanţii celorlaltor organizaţii prezente au primit de la conducerea Minprest lămuriri scrise legate de imposibilitatea introducerii sporului de vechime la salariu. “Unii lideri de sindicat au susţinut în faţa salariaţilor din Minprest că vor reuşi să obţină acest drept, adică cel legat de sporul de vechime, deşi se ştia clar că administraţia nu are prevăzuţi în buget aceşti bani. Sporul de vechime la nivel de unitate reprezintă de altfel aproximativ 20% din fondul de salarii ceea ce ar duce la imposibilitatea introducerii lui fără să afecteze mersul unităţii şi păstrarea actualelor drepturi prinse în noul contract”, a conchis Bivolaru.
Anamaria Stoica