Scandal politic la împărţirea banilor către primării. „DEZASTRU”

1569

Împărţirea banilor publici către primăriile din judeţ a fost subiect de discuţii aprinse şi controverse în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean. Aleşii PNL susţin că primarii PSD-ALDE au fost iarăşi avantajaţi şi au adus în discuţie alocarea discreţionară a fondurilor. „Consilierii PSD au votat pentru dezechilibrarea bugetelor locale pe anul 2019, rezultând DEZASTRU şi pentru următorii trei ani”, acuză liberalul Victor Banţa, fost prefect de Gorj. „Am primit bani ca pentru o comună”, spune şi primarul liberal al municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, dă asigurări că banii s-au împărţit ţinând cont de nevoile comunităţilor locale.

Liberalii gorjeni au votat vineri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, împotriva proiectului de hotărâre privind acordarea către UAT-uri a cotelor defalcate din impozitul pe venit şi TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale, acuzând că acestea au fost împărţite în mod discreţionar. „Consilierii PSD au votat pentru dezechilibrarea bugetelor locale pe anul 2019, rezultând DEZASTRU şi pentru următorii trei ani! Noi, consilierii PNL, ne-am opus vehement şi am solicitat o repartizare eficientă/eficace pentru întreg judeţul”, a precizat liberalul Victor Banţa, venind cu exemplificări în acest sens. „Uitaţi-vă la Turceni, care a primit 82 de miliarde de lei vechi. Ăsta e bugetul pe un an la Turceni, în condiţiile în care alte oraşe sau comune au zero lei sau mici sume. Văd că au apărut pe harta judeţului Gorj «municipiile» Polovragi şi Peştişani, pentru că sumele acordate per total acestor «municipii» sunt echivalente cu cele pentru municipiul Motru. Mare parte dintre cetăţeni sunt discriminaţi şi consideraţi «sclavi» pe «tarlaua» PSD. Spre exemplu, locuitorii Târgu-Jiului au ajuns «paria» cu doar 15 lei per capita, în vreme ce ai Turceniului devin «împăraţi» cu 117 lei per capita, adică de 8 ori mai mult”, a mai comentat Banţa, susţinut şi de colega sa de partid, Denisa Suţă: „Nu s-au împărţit sumele în baza unor criterii clare. Sunt oraşe care primesc bani mai mulţi decât municipiile. E cazul oraşului Târgu Cărbuneşti, care primeşte 750 mii lei plus alte 350 de mii de lei pentru drumuri, în condiţiile în care municipiul Motru primeşte 700 de mii. Turceni primeşte 700 de mii, Ţicleni 700 de mii, oraşul Rovinari 800 de mii, sunt comune care primesc 7 sau 800 de mii peste cât primeşte municipiul Motru. Discutăm despre comuna Schela, care e o comună mică, despre Slivileşti, despre Turburea”.
„Nu ştiu care au fost criteriile în baza cărora s-au împărţit aceste sume, dar nu aş vrea să cred că a primat criteriul politic”, a susţinut şi consilierul PNL Gheorghe Grivei, făcând referire la comuna Stăneşti care, deşi se confruntă cu probleme financiare, nu a primit prea mulţi bani. „Deşi este o comună limitrofă municipiului Târgu-Jiu, Stăneşti are multe sate în care nu sunt drumuri asfaltate. CJ Gorj nu a fost atât de darnic cum a fost cu Bustuchinul, cu Schela, care au primit câte 7 miliarde de lei vechi, în vreme ce Stăneşti a primit doar 2 miliarde”.
În discuţie a fost adus şi bugetul pentru municipiul Târgu-Jiu. „Cum aţi împărţit bugetul pentru Târgu-Jiu, care are 12 miliarde de lei vechi, iar oraşul Ţicleni, care este până la urmă o comună mai mare, are 7 miliarde”, s-a întrebat consilierul judeţean PNL, Gheorghe Orzan.

Romanescu: Piedică în calea progresului
Municipiul Târgu-Jiu primeşte o nouă lovitură din partea majorităţii politice PSD-ALDE, susţine primarul Marcel Romanescu, care acuză că bugetul a fost împărţit „fără o viziune”, „fără o prioritizare”, „doar cu nelipsitele interese politice”. „O adevărată piedică în calea progresului – o spun ca primar, ca om politic şi, nu în ultimul rând, ca și cetăţean. Municipiul Târgu-Jiu are accesate proiecte pe fonduri europene de 60 milioane de euro, din care municipalitatea are obligaţia de a cofinanţa doar 2%. Nici măcar această sumă nu o primim! Ce concluzie putem trage de aici? Când Consiliul Judeţean trebuie să ne dea din buget 80 de miliarde şi primim doar 12 miliarde, despre ce discutăm? Dacă nici când reuşim să atragem bani europeni pentru investiţii nu avem susţinerea care ni se cuvine, încep să-mi pun nişte întrebări”, a precizat primarul Marcel Romanescu.
Mai mult, consilieri locali ai PSD, ALDE, PSRo, în speţă Aurel Popescu, Eduard Lădaru şi Ion Butan, pun presiune pe buget, cerând mărirea salariilor cu 10% pentru toţi angajaţii din primărie. „Deja se vrea sacrificat un oraş întreg pentru interesele lor meschine. Atât consilierii judeţeni, cât şi cei locali, şi aici mă refer la cei majoritari, să înţeleagă că municipiul Târgu-Jiu nu înseamnă Marcel Romanescu, dar nici nu pot sta indiferent şi să accept transformarea oraşului în tranşeele unui război politic. Dacă tot am primit bani ca pentru o comună, închei prin a mai sublinia un aspect: Târgu Jiu nu este un sătuc – preluăm, ca şi reşedinţă de judeţ, elevi la licee şi facultăţi din toate comunele, tot aici se află şi spitalele, tot aici găsim şi miile de navetişti. Tuturor acestor oameni trebuie să le asigurăm infrastructură, mijloace de transport în comun şi toate cele necesare”, a conchis Romanescu.

Cosmin Popescu: Am consultat primarii
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, a explicat cum au fost împărţiţi banii către comunităţile locale. „Am consultat primarii în ceea ce priveşte necesarul de fonduri pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene şi naţionale, pentru funcţionarea în bune condiţii în anul financiar 2019, precum şi pentru stingerea unor arierate. Sigur, necesarul de finanţare este mult mai mare. Solicitarea primarilor a fost de peste 100 de milioane de lei. Întotdeauna o să fie nemulţumiri. Şi eu poate mai am nevoie de 70 de milioane de lei să introduc în reabilitare încă 40 de kilometri de drum judeţean”, a declarat Cosmin Popescu.
Preşedintele CJ Gorj le-a răspuns punctual consilierilor PNL în legătură cu finanţările care au ajuns în anumite localităţi: „Peştişaniul şi Polovragiul au proiecte europene care necesită cofinanţare pentru anul 2020, de peste 1,4 milioane de lei, pentru fiecare UAT. Târgu-Cărbuneşti are nevoie de cofinanţare urgentă, pentru că are un proiect în derulare pe infrastructură rutieră, iar diferenţa de venituri proprii a UAT Târgu-Cărbuneşti faţă de Târgu-Jiu este enormă. La Schela nu puteam să pun în pericol un proiect finanţat din PNDL, având în vedere surparea de teren produsă acum un an de zile, bani pe care acest UAT nu şi-i permitea să închidă acest proiect, lucrare care este în derulare. Aşa cum am spus de fiecare dată, susţin primarii care au dat şi semnat contracte de furnizare gaze naturale, cum sunt comunele Turburea şi Drăguţeşti. Bustuchin este singurul UAT din judeţul Gorj care are un împrumut contractat de peste 1,5 milioane lei, pentru realizarea unor proiecte necesare şi, conform legii, avem obligaţia să-l sprijinim să-şi achite ratele”.
Primăria Roşia de Amaradia, condusă de primarul liberal Liviu Cotojman, a solicitat de la CJ Gorj 840 de mii de lei şi a primit suma de 600 mii lei, „să stingem odată pentru totdeauna arieratele înregistrate pentru profesorii care aveau titluri executorii şi le amânam an de an”, după cum a precizat preşedintele Cosmin Popescu.

Cum s-au împărţit banii la Târgu-Jiu şi Motru
Municipiul Târgu-Jiu a primit 1,2 milioane lei, în vreme ce Motru va beneficia de 700.000 lei. „Cât priveşte Motru, cred că niciunul dintre cele 69 de UAT-uri din judeţul Gorj nu s-au supărat anul trecut când în luna decembrie a primit de la Guvernul României, hotărâre iniţiată de mine şi de domnul prefect, suma de 1,4 milioane lei. La fel cum nu s-au supărat nici acum doi ani de zile când au primit pentru încălzirea oraşului o sumă de peste 2 milioane de lei, şi nimeni nu a comentat. La Târgu-Jiu am luat în calcul veniturile proprii, excedentul realizat în 2018, ştiu că este puţin, dar acoperă o parte din cofinanţările pe fondurile europene în valoare de 504 mii lei şi o solicitare, nu ştiu cum evaluată, de o suplimentare de 1,5 milioane lei pentru Calea Eroilor”, a menţionat Cosmin Popescu.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here