Salubrizarea localităţilor, o problemă şi în 2011

215

deseuriReprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj au efectuat de la începutul acestui an şi până în prezent peste o sută de controale strict în localităţile judeţului dorind să observe starea serviciilor ce desfăşoară activitatea de colectare, transport şi eliminarea deşeurilor.

Cele peste 129 de controale privind salubrizarea localităţilor efectuate în acest an au scos în evidenţă numeroase nereguli şi abateri de la legislaţia de mediu, precum şi o slabă implicare a autorităţilor publice locale. „Deşi Garda de Mediu a organizat acţiuni de instruire privind legislaţia în domeniu, controalele ulterioare nu au scos în evidenţă o îmbunătăţire a situaţiei.

O altă problemă constatată de noi se referă la decolmatarea şanţurilor şi rigolelor stradale, fapt ce conduce la inundarea străzilor, a gospodăriilor şi a terenurilor agricole în timpul precipitaţiilor abundente”, a declarat Simona Cornea, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Din totalul celor 129 de controale efectuate la capitolul salubrizare, comisarii de mediu gorjeni au aplicat primăriilor doar 34 de sancţiuni în valoare totală de 583.000 de lei. Conform reprezentantei instituţiei, numărul mic de amenzi aplicate scoate în evidenţă faptul că aceste controale au avut mai mult un rol de prevenire şi conştientizare, decât de sancţionare.

„Salubrizarea precară din judeţ evidenţiază faptul că Garda de Mediu Gorj nu şi-a atins scopul scontat prin controale de tip prevenţie, drept pentru care, în anul 2011, se va trece la sancţionarea drastică a tuturor faptelor constatate”, a adăugat Cornea. De asemenea, în perioada ianuarie – noiembrie, comisarii de mediu au mai efectuat alte 700 de controale, majoritatea dintre acestea fiind neplanificate. În urma tuturor celor 844 de controale, reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Gorj au aplicat un număr total de 101 sancţiuni în valoare de 2.562.000 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here