Să facem din fiecare zi o Zi Mondială fără Tutun

403

pitianZiua Mondială fără Tutun este celebrată pe data de 31 mai. Sloganul campaniei derulate cu această ocazie este „Să facem din fiecare zi o Zi Mondială fără Tutun”. Activităţile derulate cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun au drept scop conştientizarea în privinţa strategiei asumate de industria tutunului (TI) pentru a submina Convenţia – Cadru OMS privind Controlul Tutunului (FCTC) şi reflexia în privinţa căilor de contracarare de către autorităţile publice şi societatea civilă.

Anul trecut, în ţara noastră s-a realizat un studiu privind tabloul global al fumatului la adulţi. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 4.500 de persoane cu vârsta cel puţin 15 ani. „Prevalenţa curentă a fumatului în România este 26,7% (4.85 milioane locuitori). Prevalenţa este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor: 37,4% faţă de 16,7%. 24,3% fumează zilnic (34,9% din bărbaţi şi 14,5% din femei), iar 2,4% sunt fumători ocazionali (2,5% din bărbaţi şi 2,2% dintre femei). Prevalenţa maximă pe vârste se înregistrează în rândul persoanelor de 25-44 ani (36,3%), iar cea minimă la cei cu vârsta de peste 65 de ani (7,6%). În rândul bărbaţilor, cea mai scăzută prevalenţă este declarată de cei cu studii superioare (36,4%), în timp ce în rândul femeilor prevalenţa a fost mai mare în rândul celor cu studii medii sau superioare (19,6%, respectiv 20,0%) şi minimă în rândul femeilor cu studii elementare (14,7%)”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Fumatul, viciu început în adolescenţă

Potrivit specialiştilor, există studii care relevă faptul că cei mai mulţi fumători au căzut pradă acestui viciu în adolescenţă, iniţierea fumatului după vârsta de 30 de ani fiind aproape o raritate. „Conform unui studiu corelat realizat de Institutul de Pneumoftiziologie “Prof. Dr. Marius Nasta” în perioada octombrie – noiembrie 2011 (5071 respondenţi cu vârsta >= 15 ani), două din cinci persoane (42%) au încercat să fumeze măcar o dată, fie şi doar câteva fumuri. Deşi aceste tentative de a fuma au loc încă din copilărie (5% dintre respondenţi au încercat să fumeze până la împlinirea vârstei de 10 ani), fumatul începe cel mai adesea în jurul vârstei de 18 ani, iniţierea fumatului după împlinirea vârstei de 30 de ani fiind mult mai rar. Fumatul cu regularitate se întâlneşte cel mai des în jurul vârstei de 20 de ani”, menţionează Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Pentru prevenirea fumatului s-au derulat nenumărate campanii, existând chiar şi un cadru legislativ anti-tabac. Din păcate, în ciuda progreselor pe plan mondial din ultima decadă în domeniul politicilor anti-tabagice coordonate de OMS, fumatul încă primeşte un tribut important de decese şi ani de viaţă pierduţi – adesea la vârstele cele mai productive.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here