S-au regăsit la Hotel Belvedere! Bădiţa şi Roşca, sejur la Predeal în numele Federaţiei Univers

768

Nicolae Bădiţa şi Nelu Roşca, liderii celor două sindicate din Motru care s-au alăturat FNME-ului condus de Marin Condescu spunând că nu se mai regăsesc la Univers, asta chiar la ultimul miting de la Târgu-Jiu, şi-au adus aminte brusc că fac parte din Federaţia condusă de Adolf Mureşan. Asta, doar în momentul în care această structură sindicală a invitat la Predeal, la Consiliul Federal, toate organizaţiile care fac parte din Univers, cu condiţia ca participanţii să-şi fi plătit între timp cotizaţia spre acest organism. Deşi cele două sindicate sunt restante la acest capitol, neplătind spre Univers nimic de patru luni de zile, Roşca şi Bădiţa nu au putut rata un sejur de patru zile, plătit de membrii lor de sindicat, şi nici tratamentul la hotelul de trei stele din cunoscuta staţiune turistică montană. Respectivii au răspuns astfel prezent la Predeal, făcând aici doar o cheltuială inutilă pentru sindicatele pe care le reprezintă.

“Dacă ne regăsim sau nu în perioada următoare în Univers o să stabilim în organismele de conducere ale sindicatului. Am avut în ultima perioadă mai multe analize privind această problemă, locul unde am putea fi mai bine reprezentaţi. Suntem în analiză și vom lua deciziile. Noi, ca organizație sindicală, avem obligația să ne asociem cu sindicatele care și-au propus să desfășoare activitate sindicală în interesul membrilor și nu vom mai avea această colaborare în momentul în care nu ne regăsim. Înțelegem să întrerupem aceste asocieri atunci când interesele salariaților nu mai sunt reprezentate. Recunosc că în ultima perioadă am avut o colaborare cu sindicatele din FNME”, declara pe 8 septembrie 2015, Nicolae Bădiţa. Între timp se pare că sindicatul său şi cel al lui Nicolae Roşca a luat o decizie în acest sens, ambele sindicate regăsindu-se la Univers şi nu la FNME. Cel puţin asta este concluzia trasă de cei de la Univers când i-au văzut la uşa Hotelului Belvedere din Predeal pe cei doi lideri de sindicat, care luna aceasta protestau alături de FNME în Piaţa Prefecturii.

Nepoftiţi, dar prezenţi “la datorie”!
De altfel, săptămâna trecută, sindindicatele din Univers, care şi-au plătit la zi cotizaţia spre Federaţie, au fost invitate de structura cu sediul în Capitală să-şi trimită reprezentanţi la întrunirea organizată în aceste zile, la Predeal, la Hotel Belvedere. Dinspre CE Oltenia au răspuns prezent invitaţiei toate sindicatele membre, inclusiv cele două de la Motru care nu mai fac de mult front comun cu colegii lor de la Univers.
Se ştie că Sindicatul Liber al Carierei Lupoaia şi Sindicatul Liber al Carierei Roşiuţa au schimbat, de luni bune, macazul, trecând de partea FNME-ului condus încă de Marin Condescu, asta deşi, teoretic fac parte din altă Federaţie, mai precis din Univers.

Aproape 200 de lei pe noapte cu mic dejun inclus
Astfel, dacă pentru restul sindicatelor deplasarea şi cazarea a fost achitată de Complexul Energetic Oltenia, conform CCM pe 2015, deplasarea lui Roşca şi Bădiţa, neînsoţiţi de alţi alţi colegi, ei neprimind invitaţii de la Univers, a fost suportată din banii cotizanţilor lor de sindicat. Mai exact membrii celor două sindicate de la Motru sunt cei care acoperă, în prezent, cheltuielile celor doi lideri la Predeal, aici intrând cazarea, masa şi deplasarea. De altfel, o noapte în Hotel Belvedere costă aproape 200 de lei, într-o cameră single, numai cu mic dejun inclus.
hotel belvedere predealMinerii plătesc astfel pentru ca Bădiţa şi Roşca să se relaxeze la Predeal în condiţiile în care respectivii au fost marţi rezervaţi în discuţii, nu au întrebat nimic şi nici nu pot vota propunerile făcute la Consiliul Federal.

Traşi la răspundere, în plen, de colegi!
De altfel, participanţii nu numai că se uită chiorâşi la cei doi, ci chiar le-au sugerat să renunţe la Univers cu simţ de răspundere, demni, asta dacă tot au trecut de partea FNME. În cadrul întrunirii de astăzi, se intenţionează de altfel să se pună în discuţie comportamentul sindical al celor care au avut derapaje de genul Roşca şi Bădiţa.
Mai mult, unii lideri chiar intenţionează să ceară un alt reprezentant la nivel de Federaţie căruia să i se subordoneze.
Mai exact, liderii sindicatelor libere din CEO, dar şi liderii sindicatului de la Berbeşti sunt nemulţumiţi de reprezentarea lor la nivel Federal, săgeţile îndreptându-se spre prim-vicepreşedintele Univers, Adrian Marciuc.

Vor un alt lider în locul lui Marciuc!
Cele cinci sindicate vor cere astfel, în plen, numirea unui lider federal care să răspundă de ei, fără ca respectivul să fie remunerat pentru activitatea în cauză.
Solicitanţii susţin că sunt nemulţumiţi de comportamentul lui Marciuc, pe care îl acuză că a participat la întâlnirea cu reprezentanţii Băncii Mondiale de la Târgu-Jiu, în lipsa lor. Este vorba despre întrunirea recentă, lipsită de transparenţă, în cadrul căreia s-au discutat probleme sociale majore care odată aplicate pun în pericol locurile de muncă a mii de salariaţi ai CEO.
Sindicaliştii în cauză cred astfel că Marciuc ar fi trebuit să comunice, măcar după întrunire, liderilor sindicali absenţi, ce s-a decis dincolo de uşile închise, deoarece şi aceste sindicate au contribuit la actualul contract colectiv de muncă din 2015, punând şi ei umărul la demersurile care au determinat administraţia să semneze documentul în forma actuală.

În cadrul Consiliului Federal, pe parcursul următoarelor zile, se vor discuta şi alte probleme sociale ale minerilor şi energeticienilor ce vor fi ridicate de liderii din Complexul Energetic Oltenia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here