Radu Roşian, un artist complet îndrăgostit de lume

456
operaDeşi este la origine hunedorean, Radu Roşian este student în anul II la Universitatea „Constantin Brâncuşi”, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative. Încă din anii copilăriei, acesta a avut afinităţi spre artele vizuale, ajungând ca acum să fie un veritabil caricaturist, să realizeze ilustraţii de carte, picturi, grafică. De-a lungul anilor a lucrat în Combinatul din Hunedoara, pentru scurt timp şi într-o editură, iar în prezent este restaurator la un muzeu din Hunedoara.

Cunoscut ca un veritabil artist, lucrările sale au ajuns şi peste hotare, însă el nu a părăsit România. „Tot ce îmi place este să stau la ţară, sub vie şi să-mi fumez pipa”, ne-a declarat Radu Roşian. Iubitor de natură, nu refuză o invitaţie la pescuit, pe malul apei, bucurându-se de lucrurile simple oferite de natură.
El este colecţionar a peste 30 de pipe, iubeşte maşinile şi adoră să stea la şuete cu prietenii, care nu sunt doar din domeniul artelor. „Nu-mi plac indivizii vulgari, agresivi, şi am tendinţa de a căuta oameni care au aceleaşi afinităţi”, a completat acesta.
Organizator de tabere de creaţie
Pe lângă faptul că trebuie să-şi facă meseria, că are expoziţii personale şi de grup, că este solicitat să lucreze pentru diferite edituri, Roşian este şi organizator de tabere de creaţie. Acesta s-a preocupat de organizarea: Taberei Cenaclului de Artă Hunedoara, ediţiile din 1997- 2004, Tabăra Cenaclului de Artă Hunedoara ediţia 2007, toate de la Cinciş, dar şi la Văliug, organizator a două ediţii.
Radu Roşian mai are la activ peste 70 cărţi ilustrate şi peste 100 de coperţi de carte, cât şi desene specifice pentru revistele de istorie şi arheologie cum ar fi Corviniana, Sargetia, Acta Musei.
De asemenea, el a avut numeroase expoziţii personale, printre care una a fost de grafică la Biblioteca Tudor Arghezi a Universităţii „Constantin Brâncuşi” în 2008, iar altele la Galeriile de Artă Hunedoara, de grafică şi de pictură. Roşian a mai fost şi colaborator al revistelor “Provincia Corvina” şi “Semne”, pe grafică şi machetare, la “Convorbiri Literare”, tot pe grafică, şi are prin toată ţară şi nu numai lucrări de grafică tipărite în reviste de cultură.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here