Poluare în limite normale – „Staţia de 10 microni” veghează la sănătatea gorjenilor

320

marina neamtu, apm (1)Norul de cenuşă vulcanică ce tranzitează ţara noastră nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru gorjeni.

Cel puţin asta susţin specialiştii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Gorj, care monitorizează în fiecare zi calitatea aerului, printr-o staţie care arată cantitatea de emisii.

„Staţia de 10 microni” care monitorizează poluarea din aer este amplasată acum la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Potrivit angajaţilor instituţiei, aceasta poate fi transportată, la cerere, în diferite zone pentru a măsura cantitatea de poluare. Pentru a fi siguri că nu există probleme în această perioadă, când norul de cenuşă vulcanică a pus pe jar locuitorii mai multor ţări, angajaţii de la APM Gorj fac mai multe teste ca de obicei. „A fost suplimentată monitorizarea cantităţii de reziduuri din aer din cauza apariţiei norului de cenuşă. Noi facem de obicei astfel de monitorizări dar acum am luat măsuri în plus”, a declarat Iulian Mutulescu, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.
Filtrele de aer, aproape negre după 24 de ore
Potrivit specialiştilor, se fac determinări pe 24 de ore şi pentru a fi concludente trebuie făcute minim cinci. Astfel, în fiecare zi, se schimbă filtrul care absoarbe emisiile din atmosferă. Acesta, deşi arată aproape negru după cele 24 de ore, potrivit reprezentanţilor APM Gorj, poluarea se încadrează în limitele normale.
Aceştia spun că nu avem motive să ne îngrijorăm şi că monitorizarea va fi oprită în momentul în care va trece pericolul reprezentat de acest nor. „Nu sunt probleme, deocamdată. Noi aşteptăm să treacă norul şi vom monitoriza până la noi ordine”, a completat Mutulescu.
Pentru monitorizarea aerului, aşa cum ne-a explicat consilierul superior din cadrul APM Gorj, Marina Neamţu, este realizat un întreg procedeu. Rezultatele de pe un filtru sunt date după 24 de ore de când este schimbat, fiind păstrat pentru eliminarea atmosferei. În total, în judeţ, există trei staţii de determinare, două dintre ele fiind automate.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here