Poliția Gorj lansează campania „Împreună pentru o comunitate mai sigură!”

1151

Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj a lansat campania „Împreună pentru o comunitate mai sigură!”, care se va derula în perioada aprilie – iunie 2019 și are ca scop prevenirea criminalităţii în mediul rural.
,,Obiectivul campaniei este conştientizarea cetăţenilor din mediu rural asupra importanţei prevenirii în ceea ce priveşte furturile din locuinţe, tâlhăriile, siguranţa pe internet, înşelăciuni, acte de violenţă, siguranţă rutieră, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, aspecte ce constituie priorităţi permanente pentru poliţişti. În cadrul activităţilor prevăzute în cadrul campaniei, vor fi organizate întâlniri cu elevii şi cadrele didactice de la unităţile de învăţământ din mediul rural şi vor fi desfăşurate acţiuni de diseminare a informaţiilor preventive către publicul ţintă cu ocazia diverselor manifestări organizate în plan local cu cetăţenii. De asemenea, vor fi realizate activităţi de tip «door to door» pentru informarea şi instruirea antivictimală a persoanelor care locuiesc singure sau în zone izolate”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.

,,Nu păstraţi în casă sume importante de bani!”
Pentru a nu deveni victima unor infracţiuni, poliţiştii gorjeni au câteva sfaturi. ,,Pentru prevenirea furturilor din locuințe sau anexe gospodărești: încuiaţi uşile şi ferestrele, chiar şi atunci când plecaţi, pentru scurt timp, de acasă; montaţi încuietori şi lacăte solide la uşile şi porţile de acces în locuinţă, gospodărie, anexe; nu permiteţi, sub niciun motiv, accesul persoanelor necunoscute în curte sau locuinţă; stabiliţi şi menţineţi relaţii bune cu vecinii. Ei pot recunoaşte şi semnala prezenţa unor răufăcători în curtea dumneavoastră. Asiguraţi-vă că gospodăria este iluminată pe timp de noapte. Un sistem de iluminare cu senzori de mişcare este foarte eficient. Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi în locuinţă! Nu popularizaţi plecarea de acasă pe reţelele de socializare! Nu uitați: paza bună trece primejdia rea!”, avertizează reprezentanții IPJ Gorj. Pentru prevenirea unei tâlhării, oamenii legii spun că este important să evitaţi deplasările prin zone izolate ori neiluminate, precum şi locurile unde se consumă băuturi alcoolice. ,,Când aveţi o sumă mai mare de bani asupra dumneavoastră, mergeţi întâi acasă pentru a lăsa o parte din ei și abia apoi deplasați-vă la cumpărături sau alte activităţi! Fiţi discreţi cu privire la valorile pe care le deţineţi și evitaţi să consumaţi băuturi alcoolice împreună cu persoane necunoscute! Dacă, din diferite motive, aţi primit în curte sau în casă necunoscuţi, nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii ori alte valori şi nu-i lăsaţi niciun moment fără supraveghere. Dacă sunteţi agresat, nu aveţi reţineri în a ţipa. O astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească imediat locul”, au mai precizat polițiștii. Conform statisticilor, cele mai multe acte de violenţă au loc pe fondul consumului excesiv de alcool, iar de la o simplă ceartă se poate ajunge la vătămări corporale grave sau chiar la omor. ,,Evitaţi discuţiile în contradictoriu legate de bani, moşteniri, pământ, în special cu persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice! Este bine să nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul, astfel de gesturi pot avea consecinţe grave. Renunţaţi la compania celor aflați în stare de ebrietate. Evitaţi orice conflict cu aceştia, nu-i jigniţi şi nu-i provocaţi”, susțin reprezentanții IPJ.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here