Denumire ştiinţifică. Juglans reggia
Prezentare. Nucul este un arbore foarte impunător, cu o înălţime ce ajunge uneori până la 30 de metri. Scoarţa nucului este netedă când nu este prea bătrân, cu o plăcută nuanţă de culoare cenuşiu-argintie. Frunzele sunt mari, penat-compuse, iar florile se prezintă sub formă de mâţişori. El înfloreşte în luna mai, iar fructele se coc începând cu luna august şi toamna, fiind de formă sferică, binecunoscutele nuci. Nucul este un arbore ce se cultivă, dar poate creşte şi amestecat cu alţi arbori în pădurile de foioase.
Frunzele nucului, învelişul verde al nucilor şi mâţişorii (amenţii) au valoare medicinală şi deci se recoltează. Naturiştii apreciază că şi nuca are valoare medicinală. Ba chiar se spune că 4-5 nuci consumate pe zi întăresc memoria şi sporesc imunitatea. Din frunze şi cojile de nuci verzi se prepară infuzie, decoct, poţiune, vin tonic, cataplasme. Se folosesc în terapii medicinale şi frunzele fragede sau cojile de nucă proaspete.
Substanţele active importante sunt conţinute de frunze, coji şi mâţişori: taninuri, acizi, vitamina C, flavone. Ulei volatil, substanţe minerale şi o substanţă specifică – hidroiuglona.
Întrebuinţări. Toate preparatele din frunze şi coji de nuci au efecte dezinfectante, astringente, hipoglicemiante (micşorează cantitatea de glucoză din sânge, antiinflamatoare, precum şi efecte uşor hipotensive şi antialergice. Tot aceste preparate mai sunt şi un agent antidiareic şi se folosesc şi ca antiseptic intestinal. Adică, aceste preparate din frunze şi coji de nuci îmbunătăţesc funcţionarea tractului gastrointestinal. Preparatele de nuc au efecte benefice şi în funcţionarea ficatului, contribuind la curăţirea sângelui şi reduc sau chiar elimină transpiraţia nocturnă a bolnavilor de TBC.
Alte afecţiuni la care se utilizează preparatele de nuc: aplicaţii interne – infecţii sau edeme renale, diaree, diabet zaharat, enterite acute, leucoree, scrofuloză, rahitism; aplicaţii externe – furunculoză, afecţiuni oculare, tenuri grase, eczeme, ulceraţii. Din frunzele de nuc se mai prepară şi o alifie eficientă în vindecarea rănilor.
Cum mai aminteam, produsele pe bază de nuc se folosesc şi pentru întreţinerea tenurilor grase, deci în cosmetică, dar şi pentru revigorarea părului. Din frunzele de nuc – prin macerare şi în amestec cu vin roşu – se obţine un vin medicinal cu proprietăţi tonice de excepţie.
Ion Predoşanu