Pe 8 septembrie este Festivalul Naţional al Rromilor

424
ziua_romilor mondenRromii căldărari din judeţul nostru respectă întocmai învăţăturile primite de la înaintaşii lor, ţinând cu sfinţenie toate sărbătorile calendaristice de peste an. De asemenea, aceştia mai sărbătoresc şi anumite zile specifice propriilor tradiţii. „Şi noi, ca şi românii, petrecem la fel de Paşte, de Crăciun şi de Revelion, însă avem şi câteva sărbători aparte”, ne-a declarat Mihai Toma, preşedintele Alianţei Rromilor, filiala Gorj.

Astfel, printre acestea se numără, Festivalul Naţional al Rromilor. Şi în 2009, manifestarea se va desfăşura pe data de 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, motiv pentru care liderii rromilor din întreaga ţară se vor întâlni la Costeşti, Vâlcea. „Liderii rromi vor ţine o şedinţă, apoi se vor înmâna diplome de participare, precum şi premii pentru cei care au avut realizări de-a lungul anilor în mijlocul comunităţii pe care o conduc”, a completat Toma.
Evenimentul are o tradiţie de mai bine de trei decenii. Potrivit tradiţiei, un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa să îi ierte păcatele. Cum a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii a murit. Vestea că Sfântul Grigorie a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede în comunităţile de rromi din ţară şi, de atunci, aceştia vin în fiecare an să se roage la moaştele Sfântului. După ce se închină la mănăstire, fiecare clan, alături de bulibaşă, întinde o masă mare în poiana din satul Bistriţa din Costeşti. La ospăţ se servesc bucatele cele mai alese: sărmăluţe, cârnaţi la ceaun, friptură la proţap, vin, ţuică şi fructe. De asemenea, rromii îşi etalează maşinile de lux, salbele de aur, inelele, ghiulurile şi lanţurile.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here